Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa se spomenuo obitelji Ulma, ubijene zbog pomoći pružene Židovima

Vatikan (IKA)

Pozdravljajući na kraju opće audijencije 28. studenoga u Vatikanu poljske hodočasnike, Papa je napomenuo da je na Papinskom sveučilištu Urbaniana prethodnoga dana otvorena izložba posvećena poljskoj obitelji Ulma, koju su tijekom II. svjetskog rata ubili njemački nacisti zbog toga što su skrili nekoliko Židova i pružili im pomoć.

Neka ta brojna obitelj slugu Božjih, koja čeka beatifikaciju, bude svima nama primjer vjernosti Bogu i Njegovim zapovijedima, ljubavi prema bližnjemu i poštovanja prema ljudskom dostojanstvu, rekao je papa Franjo, prenosi Vatican News. Njihov nam život govori o tihom mučeništvu brojnih kršćana u vrijeme II. svjetskog rata. Papa je njihovu povijest čuo tijekom dirljivoga posjeta koncentracijskom logoru Birkenau u srpnju 2016. godine.

Jozef Ulma i njegova supruga Wiktoria živjeli su u vrlo katoličkom zemljoradničkom selu Markowa, u Poljskoj, imali su šestero djece i čekali rođenje sedmoga. Jozef je bio pčelar i uzgajao je voće, te bio vrlo aktivan u skupini Katoličke mladeži. Kada su započeli antisemitski progoni, mnogi su nastojali pomoći Židovima. Ali, tko se upuštao u to, riskirao je život. Jozef i Wiktoria nisu razmišljali ni trenutka; skrili su u kući osmero Židova i pružili im pomoć. Međutim, netko je to dojavio nacistima koji su 24. ožujka 1944. godine uhvatili Židove i ubili ih hicem u potiljak. Jozef i Wiktoria ubijeni su na pragu kuće, pred djecom i brojnim stanovnicima Markowa koji su bili primorani gledati njihovo smaknuće kao upozorenje. Potom su pucali i na šestoro njihove djece.

Yad Vashem, izraelska ustanova za proučavanje Holokausta i čuvanje sjećanja na njegove žrtve, uvrstila je godine 1995. obitelj Ulma u popis Pravednika među narodima, zajedno s još 6000 Poljaka. Crkva je pak 2003. godine pokrenula proces za beatifikaciju.

U Markowu se sada nalazi spomenik u sjećanje na obitelj Ulma i na sve one koji su u Poljskoj žrtvovali vlastiti život kako bi spasili Židove. Na spomeniku stoji natpis: „Neka njihova žrtva bude poziv na dužno poštovanje i ljubav prema svim ljudima. Bili su djeca ove zemlje i ostaju u našem srcu“.