Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa u Mongoliji blagoslovio Gospin kip pronađen na smetlištu

Ulan Bator (IKA)

Tijekom susreta s predstavnicima Katoličke Crkve u Mongoliji u subotu 2. rujna papa Franjo blagoslovio je Marijin kip koji je pronađen na smetlištu, a sada stoji u katedrali svetog Petra i Pavla u Ulaanbaataru, objavio je Vatican News.

Marija je katoličkoj zajednici u Mongoliji željela dati znak svoje „diskretne i brižne nazočnosti“, jer „je dala da se njezin lik pronađe na smetlištu“, rekao je Papa pred crkvenim predstavnicima u katedrali. Iz prljavštine smeća proizišla je Marijina čistoća, dodao je. Apostolski prefekt u Ulan Batoru kardinal Giorgio Marengo zazvao je 8. prosinca 2022. pred tim kipom Marijinu zaštitu Mongolije.

Agencija Fides objavila je posebni videouradak o kipu. Žena iz Darkhana na sjeveru Mongolije tvrdi kako je prije više od petnaest godina pronašla kip na odlagalištu smeća i ponijela ga sa sobom kući. Nekoliko godina nakon pronalaska kipa, u taj dio Mongolije, u kojemu do tada nije bilo kršćana, stigli su prvi salezijanci.

Jedna redovnica salezijanka otkrila je 2013. kip u kući žene koja ga je pronašla. Salezijanac o. Leung Kon Chiu kaže o povijesti kipa: „Ako je točno što kaže gospođa, ona je pronašla ovaj Marijin kip prije nego što smo mi svećenici i sestre došli u Darkhan. Ova Bogorodica bila je dakle prije nas na ovome mjestu i pripravila je put za nas. A činjenica da smo ovdje, znak je milosti Majke Božje“.

Kardinal Marengo zamolio je da se kip postavi u katedralu. Prema njegovim riječima, ona je „simbol naše Katoličke Crkve u Mongoliji“. Iz toga razloga kardinal Marengo proglasio je u Mongoliji Marijinu godinu, koja završava 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

Otac Leung Kon Chiu podsjetio je i na misijsko djelovanje salezijanaca u Mongoliji, gdje su između ostaloga podigli strukovne škole i organizirali tečajeve engleskog jezika i rada na računalu. Papino apostolsko putovanje o. Leung je opisao kao „Božji znak“.