Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: U svijetu punom buke potrebna je tišina kako bi se razmatralo o Bogu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo susreo se u četvrtak, 16. studenoga 2023. sa sudionicima Međunarodnog kongresa koji je posvećen redovnici koncepcionistici, španjolskoj mističarki Mariji de Jesús de Ágredi te im istaknuo da kontemplativci uče da se treba „napraviti mjesta“ za glas Duha, izvijestio je Vatican News.

Obraćajući se sudionicima Međunarodnog kongresa koji promoviraju život španjolske redovnice Maríje de Jesús de Ágrede, papa Franjo im je, primivši ih u audijenciju, iskazao dobrodošlicu, te izrazio oduševljenje programom koji je organizirala Papinska međunarodna marijanska akademija. Osvrćući se na život španjolske mističarke Maríje de Jesús de Ágrede, Sveti Otac je naglasio važnost triju pouka koje žene nude Crkvi i čovječanstvu. Kongres je organizirala Papinska međunarodna marijanska akademija.

Tišina i slušanje

„Prva pouka je tišina“, kazao je Papa naglasivši važnost slušanja i prihvaćanja glasa „Ljubljenoga, vječne Očeve Riječi“. Istaknuo je sposobnost žena da slušaju i njihov poziv da to čine. „Žene znaju slušati i imaju poseban poziv za slušanje“, dodao je rekavši da su neke redovnice i bez naobrazbe postigle zapaženo znanje o Svetom pismu i crpile iz njega nadahnuće „kao sa živog vrela“. Opisujući ih kao „zaljubljenice“ u Sveto pismo, papa Franjo je napomenuo da ta ljubav simbolizira Krista koji im govori kroz svoju Riječ, pozivajući sve da slijede primjer Majke Božje i to čuvaju u svom srcu. Ponekad se kontemplacija obavlja u tišini, pred Gospodinom, u tišini. U ovom svijetu koji je pun riječi, vijesti, industrije vanjske komunikacije; interna komunikacija, u tišini, jest potrebna.

Stvaranje prostora za Boga postizanjem ekstatičnog iskustva

Nastavljajući govor, Sveti se Otac osvrnuo na drugu pouku: misticizam, intimni odnos s Bogom koji proizlazi iz slušanja i utjelovljenog proučavanja Svetoga pisma. Radi se o izlasku iz sebe, iz svoje udobnosti i iz sebičnog sebe koje uvijek pokušava dominirati nama. To znači, dodao je Papa, napraviti mjesta Bogu, prihvatiti Duha Svetoga s poslušnošću. To je primjer Blažene Djevice Marije, koja ga je primila u svoje Bezgrješno Srce prije nego u svoju djevičansku utrobu. „U tom smislu, kontemplativci nas putem asketizma, napuštenosti i vjernosti uče radosti življenja samo za njega“, istaknuo je papa Franjo.

Poslanje u kontemplativnom životu

Treća i posljednja pouka bila je usredotočena na poslanje, čiji su primjer sestra Marija Ágreda i časne sestre koncepcionistice. Sveti je Otac istaknuo misionarski duh svojstven kontemplativnom životu, ponavljajući osjećaje koje je kasnije istaknula sveta Terezija od Djeteta Isusa. Na kraju, povlačeći usporedbu sa svadbom u Kani, Sveti je Otac istaknuo središnju ulogu Blažene Djevice Marije u otkrivanju Krista. „Marija na svadbi u Kani nas uči da je moguće prepoznati odakle dolazi novo vino po onima koji nas podupiru svojim molitvama i izgrađuju svojim primjerom“, kazao je Papa. „Blažena Djevica Marija nas upućuje na Sina, ona nam donosi Isusa, rađa ga u nama, a mi moramo nasljedovati taj prekrasan stav, ukazujući zauzvrat na Gospodina“, zaključio je Sveti Otac, izvijestio je Vatican News.