Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Ranko Vidović predvodio misu na završetku Planinarskoga križnog puta Hvarske biskupije

Nerežišća (IKA)

Euharistijsko slavlje na završetku Planinarskoga križnoga puta Hvarske biskupije koji je održan u subotu 16. ožujka predvodio je hvarski biskup Ranko Vidović u Župi Gospe Karmelske u Nerežišćima gdje je i završila korizmena pobožnost.

Cjelodnevni biskupijski Planinarski križni put u duljini od 16 kilometara održan je ove godine na otoku Braču, i to na trasi Pražnica – Trolokve – Nerežišća, s neposrednom pripravom u molitvenom bdjenju koje je upriličeno u Župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima.

Na misi zahvalnici kojom je zaključen ovogodišnji biskupijski križni put, uz biskupa mjesne Crkve suslavili su: generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić, dekani triju dekanata: bračkoga Ivica Huljev, hvarskoga Toni Plenković i viškoga Milan Šarić te više svećenika koji su svoje vjernike pratili u korizmenoj pobožnosti. Među njima bili su i dominikanci iz Samostana svete Marije Milosne u Bolu koji duhovno skrbe za vjernike u Bolu i Gornjemu Humcu, kao i franjevci iz Samostana svetoga Martina u Sumartinu koji poslužuju župe u tom dijelu otoka Brača. Kod euharistijskoga stola bili su i đakoni Hvarske biskupije: umirovljeni trajni đakon Frane Beroš te Tonči Prugo i Domagoj Babić koji će ove godine biti zaređeni za prezbitere trootočke biskupije.

Pozdravljajući sudionike biskupijskoga Planinarskoga križnoga puta biskup Vidović izrazio je radost zbog velikoga odaziva među vjernicima trootočke biskupije. Istaknuo je kako je euharistija najbolja zahvala na kraju pobožnosti Križnoga puta. „U euharistiji slavimo Isusovu muku, smrt i uskrsnuće. Naglašavam i uskrsnuće koje je zadnja postaja, uskrsnuće koje daje smisao Isusovu križnomu putu. Uskrsnuće daje smisao i našemu križu i čitavome žvotu”, rekao je mons. Vidović, poručivši kako euharistiju slavi za sudionike ovogodišnjega križnoga puta i za čitavu biskupiju. „Molim Gospodina da primi vaše nakane te vas ispuni puninom svoje milosti kako biste se za životnom snagom vratili u svoju stvarnost”, rekao je hvarski biskup uvodeći u misno slavlje.

U biskupovoj homiliji koja je bila kratka zbog umora vjernika, ali i organizacijskih razloga vezanih uz povratak hodočasnika, biskup Vidović pojasnio je značenje križnoga puta. Poručio je da je križni put jedna od najljepših pobožnosti koju nam nudi Crkva. Razmišljajući o postajama te omiljene pobožnosti među pukom, ustvrdio je kako bi tim postajama dodao još dvije stalne postaje, i to prizor iz Getsemanskoga vrta, dok bi posljednja postaja bila događaj Isusova uskrsnuća. Biskup je razložio kako se u Isusovu ponašanju u Getsemanskome vrtu ogleda ponašanje svakoga čovjeka. „U Getsemanskome vrtu Isus se znojio krvavim znojem. Kad je pao na zemlju. zavapio je: „Oče, ako je moguće, izbavi me od ove čaše”. Bio je to vapaj mene i tebe, brate i sestro. Isus je vapio našim glasom. To je zapravo vapaj naše nemoći, naše želje da se oslobodimo bilo kakvoga križa. Ali Isus je izvršio svoje predanje. I meni i tebi, nama nemoćnim ljudima, omogućio je da se i mi, oslonjeni na njega, možemo predati u Božju volju u istim ili sličnim životnim trenutcima, rekao je, između ostaloga, biskup Vidović, poručivši kako je predanje u Božju volju početak i temelj bez kojega čovjek ostaje ležati pod svojim križem, nezadovoljan svojim životom.

Nadalje, govoreći o uskrsnuću ustvrdio je kako bez toga događaja Isusova muka i smrt ne bi imali nikakvoga smisla. „Kakav bi smisao imali moj i tvoj križ, brate i sestro? Gdje bismo našli uporišnu točku za životne križeve? Kakva bi smisla imao naš život da Krist nije uskrsnuo? Da Krist nije uskrsnuo uzaludna bi bila naša vjera i naš život, govori nam i apostol”, podsjetio je hvarski biskup, poručivši kako uskrsnuće omogućuje da se svakodnevno u duhu možemo dizati do nebeske slave te iz nebeske perspektive, odnosno uskrsnuća, promatrati postaje životnoga križnoga puta. Homiliju je zaključio riječima: „Neka Gospodin odgovori na vaše potrebe i želje s kojima ste danas prošli križni put na Braču. Neka vas Gospodin ispuni puninom svoje milosti kako biste se vratili svojima kućama osnaženi i spremni nositi svoj životni križ do kraja”, poručio je na kraju biskup Vidović.

Pred kraj liturgijskoga slavlja dekan Bračkoga dekanata Ivica Huljev izrazio je zahvalu svima koji su sudjelovali u organizaciji biskupijskoga Planinarskoga križnoga puta, posebno obiteljima koji su na smještaj prihvatili hodočasnike s otoka Hvara i Visa. Zahvalu je uputio i mjesnom biskupu što je predvodio misno slavlje za hodočasnike kojim je završena korizmena pobožnost te na pastirskoj poruci.

Ovogodišnji Planinarski križni put koji je na Braču održan pod geslom „Gospodine, ti si pastir moj”, okupio je oko 700 sudionika sa sva tri otoka Hvarske biskupije. Dio vjernika, i to Hvarani te Višani, stigli su na Brač u petak, 15. ožujka, i sudjelovali u večernjem molitvenom bdjenju. Dvjestotinjak hodočasnika s Hvara stigli su na Brač uoči početka križnoga puta koji je počeo u 8.30 sati u Župi svetoga Antuna opata u mjestu Pražnica. U pobožnosti su uz pristigle vjernike sudjelovali i njihovi župnici, zatim đakoni Hvarske biskupije te redovnici i redovnice koji pastoralno djeluju na području biskupije.

Biskupijski križni put prošle godine održan je na svetkovinu Navještenja Gospodinova, 25. ožujka, na otoku Visu pod geslom „Daj mi radost spasenja svoga (Ps 51,14)“.