Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin apel na općoj audijenciji srijedom

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je u srijedu, 22. prosinca apel zemljama Staroga kontinenta da omoguće crkvenim stvarnostima da preuzmu brigu oko migranata i izbjeglica.

Tijekom svoga putovanja na Cipar i u Grčku još jednom sam imao priliku izravno se susresti s izbjeglicama i migrantima, ranjenima u svome čovještvu. Ustanovio sam također da samo nekolicina europskih zemalja podnosi najveći teret posljedicâ migracijskog fenomena na području Sredozemlja, dok to zapravo iziskuje odgovornost koju će zajednički dijeliti svi i od koje se nijedna zemlja ne može izuzeti jer je to problem čovječanstva.

Na poseban način, zahvaljujući velikodušnoj otvorenosti talijanskih vlasti, uspio sam dovesti u Rim skupinu osoba, koje sam upoznao tijekom moga putovanja: neki su od njih danas ovdje među nama. Dobro došli! Za njih ćemo se, kao Crkva, pobrinuti idućih mjeseci. To je mali znak za koji se nadam da će poslužiti kao poticaj za druge europske zemlje, kako bi omogućile mjesnim crkvenim stvarnostima da preuzmu na sebe brigu za drugu braću i sestre koje treba hitno preseliti, pratiti, promicati i integrirati.

Mnogo je, naime, mjesnih Crkava, redovničkih zajednica i katoličkih udruga koje su spremne primiti ih i pratiti prema plodnoj integraciji. Treba samo otvoriti vrata, vrata srca! Ne propustimo to učiniti ovoga Božića!, rekao je Papa u svom apelu na redovnoj općoj audijenciji srijedom.