Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina sućut zbog smrti kardinala Tomka

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo izrazio je sućut povodom smrti slovačkoga kardinala, prisjećajući ga se kao čovjeka podržanog dubokom vjerom i dalekovidnim pogledom, koji je ponizno i požrtvovno služio Evanđelju i Crkvi, objavio je 9. kolovoza Vatican News.

Papa je na početku brzojava sućuti, 98-godišnjeg kardinala Josefa Tomka, umirovljenog prefekta Konregacije za evangelizaciju naroda i Papinske komisije za međunarodne euharistijske kongrese, koji je preminuo 8. kolovoza, opisao kao dragog i mudrog brata.

Poruka je upućena nadbiskupu Košica Bernardu Boberu. Papa navodi da je kardinalova smrt žalost koja je pogodila cijelu crkvenu zajednicu i slovački narod.

U brzojavu se Sveti Otac prisjetio kako je kardinal bio podržan dubokom vjerom i dalekovidnim pogledom te je s poniznošću i požrtvovnošću služio Evanđelju i Crkvi.

„Sa zahvalnošću se prisjećam njegovog dugogodišnjeg i plodonosnog rada u Svetoj Stolici kao marljivog i razboritog suradnika mojih prethodnika. Također se prisjećam njegovog molitvenog duha koji ga je navodio da u poodmakloj dobi nastavi marljivo svakodnevno moliti večernju krunicu na Trgu svetog Petra.“

Upravo je tom marijanskom molitvom kardinal Tomko dao hodočasnicima i turistima, piše Papa, lijepo i javno svjedočanstvo ljubavi prema Blaženoj Djevici.

Naposljetku, Papa je zahvalio sestrama milosrdnicama svetog Vinka Paulskog koje su se, kako je istaknuo, s velikom pažnjom brinule za preminulog kardinala.

Ispraćaj zemnih ostataka kardinala Tomka bit će 11. kolovoza u 11 sati u bazilici svetog Petra u Vatikanu. Misu će predslaviti dekan Kardinalskog zbora kardinal Giovanni Battista Re. Na kraju euharistije papa Franjo predvodit će molitvu preporuke i posljednji pozdrav (Ultima Commendatio i Valedictio).

Pokop će biti u katedrali svete Elizabeti u Košicama, kardinalovoj rodnoj nadbiskupiji.

Nakon smrti kardinala Tomka Kardinalski zbor čine 206 kardinala od kojih su trenutno 116 mlađa od 80 godina i imaju pravo birati papu. Najstariji kardinal sada je Alexandre do Nascimento, umirovljeni nadbiskup Luande u Angoli, koji je 1. ožujka napunio 97 godina.