Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Pizzaballa o kardinalskom imenovanju: Znak pozornosti Crkve u Rimu prema Crkvi u Jeruzalemu

Vatikan/ Jeruzalem (IKA)

Jeruzalemski latinski patrijarh nadbiskup Pierbattista Pizzaballa komentirao je za vatikanske medije svoje kardinalsko imenovanje, istaknuvši da u Papinoj gesti vidi znak pozornosti Crkve u Rimu prema majci Crkvi u Jeruzalemu, izvijestio je u ponedjeljak 10. srpnja Vatican News.

Papa Franjo pročitao je na kraju podnevnoga nagovora u nedjelju 9. srpnja popis budućih kardinala. Među dvadeset i jednim novim kardinalom 18 je izbornika i trojica starija od osamdeset godina. Redovni konzistorij za kreiranje novih kardinala, čije će podrijetlo, kako je objasnio Papa, očitovati univerzalnost Crkve, održat će se 30. rujna.

Među njima je i patrijarh Njegovo Blaženstvo Pierbattista Pizzaballa koji je od listopada 2020. latinski jeruzalemski patrijarh. Govoreći za vatikanske medije, istaknuo je veliko iznenađenje, a u Papinoj gesti vidi znak pozornosti Crkve u Rimu prema majci Crkvi u Jeruzalemu. Dodao je da upravo ta partikularna Crkva ima poziv na univerzalnost, na dijalog, na susret, ali i poslanje da sve kršćane i nekršćane potakne prije svega na pomirenje. Kardinalsko je imenovanje stoga za patrijarha Pizzaballu, kako je rekao, poziv da nastavi ići tim putem. Nakon Papine objave, franjevci su se u Jeruzalemu okupili kod Svetoga groba na zahvalni Te Deum.

Patrijarhove riječi i poticaj na pomirenje stižu nakon višednevnih velikih napetosti zbog nasilja koje izbilo u Jeninu nakon izraelske vojne operacije, s otprilike tri tisuće Palestinaca pobjeglih iz izbjegličkoga kapa na sjeveru Zapadne obale i s brojnim žrtvama. Tih se napetosti spomenuo i papa Franjo u podnevnom nagovoru u nedjelju 9. srpnja, izražavajući nadu u nastavak dijaloga i otvaranje putova pomirenja i mira.

Njegovo Blaženstvo Pierbattista Pizzaballa ima 58 godina, rođen je u mjestu Cologno al Serio, u pokrajini Bergamo, 21. travnja 1965. godine. U dobi od 24 godine, u Bologni je, u crkvi svetoga Antuna, položio svečane zavjete, a sljedeće je godine zaređen za svećenika. Osim talijanskoga poznaje suvremeni hebrejski i engleski jezik.

Godine 1995. uredio je izdavanje Rimskog misala na hebrejskom jeziku te preveo razne liturgijske tekstove na hebrejski za katoličke zajednice u Izraelu. U službu Kustodije Svete Zemlje službeno je stupio 2. srpnja 1999. godine. Nakon raznih dužnosti, 24. listopada 2020. papa Franjo ga je imenovao latinskim jeruzalemskim patrijarhom,  izvijestio je u ponedjeljak 10. srpnja Vatican News.