Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Porfirije čestitao Božić predsjedniku HBK

Zagreb (IKA)

Poglavar Srpske pravoslavne Crkve i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske patrijarh Porfirije uputio je čestitku predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću koju prenosimo u cijelosti.

Ne traži Boga mišlju; u praznini

U kojoj se miso, tamna sjenka gubi

Uza te Bog je, uvijek u blizini

U stvarima oko tebe, u zvuku i muku

(Antun Branko Šimić, Nađeni Bog)

”Čuvši glas s neba, glas anđelski, koji nagovještava dolazak novoga neba i nove zemlje (Otk. 21, 1), pastiri otrčaše da ovu blagovijest podijele sa čitavim svijetom. Tako je bilo prije nešto više od dvije tisuće godine, tako je i danas. S istim ushićenjem svatko tko na sebi nosi ime Kristovo ovih će dana svjedočiti da je Bog s nama i da će biti s nama do svršetka svijeta i vijeka. Bogomladenac Isus, prvi put zaplakavši u tišini betlehemske pećine, svojim rođenjem nagovijestio je radost, a ne plač, svjetlost, a ne tamu, Carstvo Božje, a ne carstvo smrti i truleži.

Evo već drugi Božić dočekujemo u pandemijskim uvjetima, ali s neuništivom vjerom da nema iskušenja, ni malog ni velikog, koje može zaustaviti erupciju ljubavi Božje koja svagda nemoći iscjeljuje i nedostatke dopunjuje (Molitva na rukopolaganju). Bez te vjere smo ništa, a njom nadahnuti kličemo zajedno sa svetim apostolom Pavlom Sve mogu u Kristu koji mi daje moć (Fil. 4, 13).

Neka radost predstojećeg Praznika, preuzvišeni Nadbiskupe i brate u Kristu, ispuni duše i srca svih kršćana, a prije svega Vaših dijecezana i Vas osobno, kako bismo svi zajedno slavili ime Božje u vjekove vjekova. Koristim, također, ovu priliku da, preko Vas kao predsjednika Biskupske konferencije, uputim iskrenu čestitku svim vjernicima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj”.