Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina

Sisak (IKA)

Devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i sisačke Župe sv. Kvirina, počela je u nedjelju 26. svibnja misom koju je u bazilici sv. Kvirina predslavio sisački biskup Vlado Košić.

Na euharistijskom slavlju koncelebrirali su domaći župnik Robert Jakica, župni vikar Rafael Mlinar, župnik iz Gore Paško Glasnović i župnik iz Divuše Darijo Stanković.

U homiliji, biskup Košić je istaknuo da svetkovina Presvetog Trojstva, koja se uvijek obilježava u nedjelju nakon Pedesetnice, ne obilježava neki konkretan događaj, već otajstvo Boga u tri osobe. Podsjetio je da je to najveće i najdublje otajstvo naše vjere koje je objavio sam Isus Krist, naš Gospodin. „O tome govore i sveta čitanja danas. Osobito je to mjesto poslanja kojeg Isus daje na dan svoga uzašašća apostolima i u kojem izričito kaže da idu po svem svijetu i sve učine njegovim učenicima krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga (Mt 28,19). Tu jasno kaže, dakle, da je Bog Otac, Sin i Duh Sveti. Isus se neprestano u svom javnom djelovanju predstavlja kao Sin Božji, ali i Sin čovječji. Posebno u Ivanovu Evanđelju imamo mnogo molitava koje on upućuje svom nebeskom Ocu, govori da je s Ocem jedno te da ga je Otac poslao i da Ocu ide. Također kaže da treba vršiti volju Očevu i obećava svojim učenicima Duha Svetoga kao silu odozgor, kao Duha branitelja i Duha istine koji će ih poučavati i voditi kada on ode. Zato se učenici trebaju radovati njegovom odlasku jer kad on ode Ocu može doći Duh Sveti. Dakle, možemo reći da je nakon Isusova uzašašća ovo vrijeme, vrijeme Crkve, zapravo vrijeme Duha Svetoga. Isus je obećao s nama biti do svršetka svijeta. On je prisutan u euharistiji i u svakom čovjeku, posebno onome najmanjem, u potrebi“, istaknuo je.

Mons. Košić je uručio „Odlikovanje sv. Kvirina“, znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svjedočanstvom i primjerom živjeti svoju vjeru. Ovogodišnji dobitnici odlikovanja za višedesetljetno služenje Crkvi su: Jela Čarapović iz Župe sv. Katarine u Divuši, Marija Vrbanac iz Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori, Pavica Matijević te Srećko i Ljiljana Smolčić iz Župe sv. Kvirina u Sisku i dr. Milka Barun-Feller iz Župe sv. Petra u Ivanić-Gradu.

Na kraju, čestitavši ovogodišnjim dobitnicima odlikovanja, rekao je da je već tradicija uz početak devetnice, uoči proslave blagdana sv. Kvirina, zahvaljivati onima koji desetljećima svjedoče svoju vjeru. „Vi svjedočite da se ne bojite, da ste Kristovi i hvala vam za tolike godine služenja Crkvi s ljubavlju. Možda neće svi koji to čine dobiti neko priznanje, ali vi koji ga primate, vi ste na neki način primjer. Na kraju, svi smo pozvani na to i jedino pravo odlikovanje svima nama bit će kada nas Gospodin primi u svoj nebeski dvor i kada nam kaže Uđi, slugo vjerni. U malome si bio vjeran. Nad mnogim ću te postaviti, uđi u radost Gospodara svoga“ zaključio je.