Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela XIV. akademska godina na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Zagreb (IKA)

U ponedjeljak 2. listopada 2023. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) počela je XIV. akademska godina misom Zaziva Duha Svetoga, svečanim akademskim činom i predstavljanjem sveučilišnih studija studentima prve godine sveučilišnih prijediplomskih i diplomskih studija.

Misno slavlje u bazilici sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, na kojem su sudjelovali prorektori, pročelnici, profesori, djelatnici i studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta, predvodio je mons. Ivan Šaško, zagrebački pomoćni biskup i prvi rektor HKS-a, u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, sveučilišnim kapelanom vlč. Branimirom Jagodićem, povjerenikom za mlade Zagrebačke nadbiskupije vlč. Filipom Šešekom, prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, sa Sveučilišnog odjela za komunikologiju te doc. dr. sc. Odilonom Singboom s Katedre za teologiju.

Pjevanje je predvodio Pjevački zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Chorus Unicath i okupljeni članovi akademske zajednice HKS-a. Mons. Ivan Šaško pozdravio je okupljene u ime Velikog kancelara mons. Dražena Kutleše, zagrebačkog nadbiskupa i metropolite, zaželjevši svima dobar početak nove akademske godine.

Rektor Tanjić zahvalio je mons. Šašku na predvođenju svetog misnog slavlja te je zahvalio anđelima čuvarima Hrvatskog katoličkog sveučilišta: “Hvala im na vodstvu i što svake godine čine čuda za našu sveučilišnu zajednicu. S nama je i novi povjerenik za mlade vlč. Filip Šešek, koji će pomagati u našim aktivnostima, a hvala i drugim sveučilišnim “anđelima” – anđelima ministrantima, anđelima pjevačima i svima koji su pomogli da imamo ovoliko lijepo misno slavlje. Svima želim da u novoj akademskoj godini jedni drugima ne budemo prepreka, već anđeli čuvari te se iskreno nadam sa će nam nova akademska godina izmamiti osmijeh na lica, bez obzira na sve izazove koji nam predstoje”, izjavio je rektor Tanjić.

U Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta svečanom akademskom činu prisustvovali su studentice i studenti sveučilišnih prijediplomskih i diplomskih studija povijesti, sociologije, psihologije, komunikologije, sestrinstva i medicine, uz studente Erasmus+ programa koji su došli iz Poljske, Ukrajine, Italije i Turske.

Prorektor za nastavu prof. dr. sc. Roko Mišetić pozdravio je okupljene nastavnike i studente te im je zaželio dobrodošlicu, istaknuvši važnost međusobne suradnje studenata, voditelja godišta, profesora, pročelnika Sveučilišnih odjela i sa starijim kolegama.

U ime Studentskog zbora studente je pozdravio student diplomskog studija povijesti Stipe Markota, predsjednik Studentskog zbora. Uz riječi dobrodošlice, studente prvih godina upoznao je s predstavnicima i tijelima Studentskog zbora te ih pozvao na suradnju, jer je njihov najvažniji cilj rada biti maksimalno dostupan studentima te podići svijest o tome kako im se sve kolegice i kolege mogu obratiti s bilo kakvim problemom ili izazovom.

Kao predstavnik sportske zajednice HKS-a okupljenima se obratio Vid Belčić, student Sveučilišnog odjela za komunikologiju koji je istaknuo: “Sveučilište od svojih samih početaka njeguje sportske aktivnosti te potiče i studente i djelatnike na bavljenje fizičkom aktivnošću. Sport je neizmjerno važan za cjeloviti razvoj pojedinca, kao i za očuvanje kako fizičkog tako i psihičkog zdravlja. Stoga vas pozivamo da se uključite u naše sportske aktivnosti te da zajedno predstavljamo vrijednosti našeg Sveučilišta na timskoj i individualnoj razini sportskih natjecanja”.

Aktivnosti pjevačkog zbora Chorus Unicath predstavio je viši asistent Sveučilišnog odjela za psihologiju dr. sc. Borna Dominik Ćepulić, pozvavši studente na skore audicije za zbor.

Sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić predstavio je Sveučilišnu kapelaniju, najavivši skori početak nove “sezone” aktivnosti te je istaknuo da su vrata kapelanije uvijek otvorena za sva njihova pitanja, probleme, potrebe za duhovnim ili “ljudskim” razgovorom.

U ime čitave akademske zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta sve okupljene pozdravio je prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, zahvalivši im što su izabrali Hrvatsko katoličko sveučilište za mjesto svog studiranja. “U središte rada Hrvatskog katoličkog sveučilišta stavljamo naše studente i njihovo znanje, njihov studij, ali i odgojnu i duhovnu dimenziju koja je potrebna za njihovu svakodnevicu i za njihov budući život. Našim studentima želimo prenijeti poruku da je učenje i znanost bitna, ali da je sveučilište i prostor promišljanja, traženje puta razvoja cjelokupne osobe. Stoga su, osim nastave, u ponudi Sveučilišta mnoge aktivnosti, ali i ponuda Sveučilišne kapelanije. Naš sveučilišni kapelan velečasni Branimir brine za duhovni život i na raspolaganju vam je za vaš duhovni rast, kao i svi mi svećenici na Sveučilištu. Naš je cilj također ponuditi studentima izvrsnost. Izvrsnost se manifestira kroz naše studijske programe, odnos prema studentima, posvješćivanje primljenog znanja i njegove primjenjivosti u svakodnevnom životu… Odgojna i duhovna dimenzija, izvrsnost, male grupe, povezanost – sve je to dio naše unicathnosti po čemu se mi razlikujemo od drugih Sveučilišta. Želja nam je da do odgojne i obrazovne izvrsnosti dođemo zajedno. Zato, radujmo se zajedno rastu našeg Sveučilišta, novim programima, projektima i aktivnostima i neka nam je sretna i blagoslovljena ova 14. akademska godina na našem Sveučilištu!”, zaključio je rektor.

Nakon svečanog akademskog čina studenti su se uputili na susrete s pročelnicima, voditeljima godišta i nastavnicima koji će im predavati i koji će ih pratiti tijekom studija.

Svečanim akademskim činom moderirao je Antonio Bebek, student Sveučilišnog odjela za komunikologiju HKS-a.