Budi dio naše mreže
Izbornik

Počele osječke biblijske večeri

Osijek (IKA)

Ciklus biblijskih tribina utorkom „Poznavanjem Biblije do transformacije ljudske osobnosti“ započeo je u utorak 27. rujna u retfalačkoj Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku uz vodstvo svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. dr. sc. Ivana Benakovića, profesora Svetog pisma na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Tijekom prvoga susreta „Razumljiviji Isus – protiv besmisla života“, vlč. Benaković razmatrao je svetopisamski odlomak Evanđelja po Marku (Mk 5, 21 – 43) o ozdravljenju od bolesti. Kazao je da o istim događajima izvješćuju i evanđelisti Matej (Mt 9, 18 – 26) i Luka (Lk 8, 40 – 56). Smisao biblijskih susreta uživo je ponajprije duhovnost kroz osluškivanje Božje Riječi i promišljanje Božjega govora u vlastitomu životu.

„Ne želimo biti tek puki znanstveni promatrači biblijskoga teksta jer, ako se Bibliji pristupa kao nekom tekstu, svoj drugoj literaturi i književnosti, uvelike će biti promašen smisao što jest Biblija, koja je prije svega knjiga koja ima autoritet darovan od Boga. To je temeljna istina od koje započinjem, ne samo zato što sam svećenik, nego što sam prije svega čovjek koji ima zdrav razum i, nakon što sam proučavao Sveto pismo na više svjetskih lokacija, uvjeren sam da napisano nije mogao napisati samo čovjek već je to morao biti Božji proces. I zato je Katolička Crkva rekla da je Sveto pismo, doista, Bogom nadahnuti tekst. Od te postavke krećemo u naše biblijske tribine“, istaknuo je vlč. Benaković.

Razložio je da Sveto pismo ima moć transformirati ljudsku osobu, o čemu govore crkveni dokumenti, govoreći kao svjedok vjere koji ulazi u intimnost s Božjom Riječju, što ga je dovelo do svećeničkoga poziva. „Kad sam bio bogoslov u Đakovu, ono što me na poseban način fasciniralo i privlačilo k Bogu i životu u Crkvi, unatoč svim stvarima koje sam gledao, bio je biblijski tekst i bio je odnos s Bogom i njegovom Riječi. Govorim kao svjedok koji je maloprije slavio svetu misu. Gledam, dakle, podižem hostiju, kalež… i to je to, to kada si na svetoj misi, doista, shvatiš da je tu Bog realno prisutan, to je taj kontakt sa svetim, neostvariv bez intimnosti s Bogom i njegovom Riječju“, rekao je.

Nadalje je kazao da je do tog istinskog uvjerenja došao preko biblijskoga teksta. „Slušajući, osluškivajući Božji govor i dopuštajući da taj isti govor uhvati korijena u mome srcu, u mojoj duši. Vjerujem da drukčije ne bih postao svećenik, zasigurno, imam duboko iskustvo toga… Na misi sam realno Boga susreo, a u ovom biblijskom tekstu (Mk 5, 21 – 43) Boga susreće Jairova kćerka, bolesna dvanaestogodišnjakinja na umoru, i starija žena koja je bolovala od krvarenja dvanaest godina te obilazila sve puste liječnike i samo ju je Bog mogao izliječiti, samo Krist. To je ono što mi želimo raditi na ovim biblijskim večerima, da se i u nama dogodi, u našoj nutrini, u dubini naše ljudske osobe, realni kontakt s Bogom u Riječi, jer biti vjernik danas nije jednostavno. Serviraju nam različite informacije, različiti su portali, knjige, ali ono što je temelj za život vjernika treba biti, ne ljudski govor, nego Bog koji progovara!“, naglasio je voditelj susreta.

Nakon zajedničkog čitanja biblijskog teksta, razložio je što se mora dogoditi kada se čita tekst, a to je ponajprije obnova vlastite vjere u intimi, u dubljemu odnosu s Bogom preko kojeg čovjek može biti spašen i istinski ispuniti svoju nutrinu. Poručio je da je to smisao biblijskih tekstova i tribina naslovljenih „Razumljiviji Isus, odnosno protiv besmisla života“.

„Tko danas, doista, razumije tko je Isus Krist? Mi ćemo tragati za odgovorom preko tekstova, Božjega govora koji želimo čuti i dopustiti mu da uhvati korijena u našoj nutrini. Kad čitate biblijski tekst, morate obratiti pažnju na svaku riječ! Ne možeš ga čitati kao novinski tekst jer to je tekst s mnogo detalja koji traži cijelo biće, cijelu osobu da bi ga se razumjelo i po njemu živjelo“, kazao je bibličar. Pozvao je prisutne da, nakon susreta, iznova prođu tekst i ključne riječi na koje je ukazao tijekom promišljanja i diskusije.

Prvi biblijski susret molitveno je otvorio nakon večernje mise domaći župnik vlč. Ivan Jurić koji je župljanima i brojnim vjernicima župa osječkih dekanata predstavio bibličara. Kazao je kako je vlč. Benaković bio župni vikar u donjogradskoj Župi Preslavnog Imena Marijina (2014./2015.) u Osijeku te je od tada kao župnik pratio mladomisnikov pastoralni i znanstveni hod okrunjen obranom doktorske disertacije iz biblijske teologije, 14. lipnja 2022., na Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu. Naglasio je da je „dobar svećenik Ivan ujedno mladi bibličar od kojega se ima mnogo vrijednoga čuti i naučiti“.

Župnik Jurić pozdravio je i vlč. dr. sc. Davora Vukovića, profesora na KBF-u u Đakovu, koji je zamoljen predstaviti poslanje područnog ureda Nadbiskupskog ordinarijata − Vikarijata Osijek.

„U Vikarijatu Osijek borave osmorica svećenika, šestorica profesora KBF-a u Đakovu, uključujući vlč. Benakovića koji je i pastoralni suradnik Župe sv. Luke u Josipovcu, dok primjerice prof. dr. sc. Josip Bošnjaković vodi Obiteljsko savjetovalište. Već treću godinu, svakog drugog tjedna, u Vikarijatu se održavaju biblijsko-molitveni susreti Lectio Divina ili Božansko čitanje, drevni oblik molitvenog čitanja Svetog pisma koje se odvija postupno u 5 koraka: lectio (čitanje), meditatio (razmatranje), oratio (molitva) i contemplatio (kontemplacija) uz završni poticaj na actio (djelovanje). Ovakvo čitanje riječi Božje je zapravo razgovor s Bogom koji prerasta u molitvu i ima za cilj preobraziti život“, kazao je vlč. Vuković, voditelj Lectio Divina.

Vjernici su imali prigodu pobliže upoznati bibličara Benakovića te od njega doznati kako je tijekom magistarskog studija iz biblijskih znanosti boravio jedan semestar na studiju u Jeruzalemu pri Hebrejskom sveučilištu, gdje je usavršavao hebrejski jezik i upoznavao se s arheologijom Svete Zemlje, a pohađao je i kolegije iz suvremenog hebrejskog jezika na Institutu Kardinal Bea pri Sveučilištu Gregoriana u Rimu. Također, znanstveno se usavršavao u Grčkoj, Turskoj… i taj dar ga je u devetogodišnjem svećeništvu i znanstvenom hodu, kako je rekao, obogatio i formirao te iz osobnog dubokog uvjerenja svjedoči da je „Biblija knjiga koja ima autoritet darovan od samoga Boga i nije ju mogao napisati čovjek već je Sveto pismo Bogom nadahnuto, ima moć transformirati čovjeka“.

Tribine se održavaju utorkom od 19 sati u pastoralnoj dvorani retfalačke župe.