Budi dio naše mreže
Izbornik

Početak devetnice uoči Stepinčeva u Krašiću

Krašić (IKA)

U Župi Presvetog Trojstva u Krašiću od 1. do 9. veljače održava se devetnica uoči proslave 61. obljetnice smrti bl. Alojzija Stepinca.

slika bl. Alojzija Stepinca u župnoj crkvi u Krašiću

Krašićki župni upravitelj vlč. Ivan Vučak

Svakoga dana pobožnost počinje u 17:15 molitvom krunice, klanjanjem ili pobožnošću Križnoga puta, a nastavlja se euharistijom u 18 sati. S obzirom na epidemiološke mjere ove godine izostaju veća hodočašća vjernika svakoga dana, stoga je župa Krašić dogovorila svakodnevni izravni prijenos devetnice putem Laudato televizije. Krašićki župni upravitelj vlč. Ivan Vučak u razgovoru za Hrvatski katolički radio je rekao da su do sada „hodočasnici dolazili u Krašić, a sada putem medija Krašić dolazi k njima.”

„Želimo se devet dana pripremati za tu svetkovinu u kojoj ćemo Bogu dragom posebno zahvaliti na daru života bl. Alojzija Stepinca i na svemu što je učinio ne samo za Katoličku Crkvu, Crkvu u Hrvata, već za cijeli hrvatski narod”, dodao je vlč. Vučak.

Predvoditelji devetnice:

  • 1. veljače – preč. Ivan Topolnjak, dekan novozagrebačkog dekanata i župnik Župe svetih anđela u Savskom gaju.
  • 2. veljače – mons. Josip Mrzljak, umirovljeni varaždinski biskup (Blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu).
  • 3. veljače – mons. Milan Stipić, križevački vladika. Toga dana slavit će se božanska liturgija sv. Ivana Zlatoustog. Vladika Stipić nekada je bio grkokatolički župnik u Jastrebarskom. Misu će slaviti u zajedništvu s umirovljenim vladikom Nikolom Kekićem i ostalim grkokatoličkim svećenicima iz žumberačkog vikarijata. Nakon mise bit će blagoslov grla po zagovoru sv. Blaža.
  • 4. veljače – preč. Mario Migles, župnik Župe svih svetih u Sesvetama.
  • 5. veljače – preč. Ivica Zlodi, župnik Župe Svete obitelji u Zagrebu.
  • 6. veljače – preč. Dražen Karačić, dekan Karlovačkog dekanata i župnik Župe Presvetoga Srca Isusova u Karlovcu.
  • 7. veljače – mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže. Pridružit će mu se i svi svećenici iz Jastrebarskog dekanata.
  • 8. veljače – preč. Vladimir Drnetić, dekan Krapinskog dekanata i župnik Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Svetom Križu Začretju.
  • 9. veljače – mons. Antun Sente, ml., rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu i župnik Župe Gospe Snježne u Karlovcu.

Bista vlč. Josipa Vranekovića u župnom dvorištu u Krašiću

Devetnica će ove godine biti nadahnuta mislima iz „Dnevnika” vlč. Josipa Vranekovića o Stepinčevim posljednjim danima. Naime, 16. ožujka 2021. navršit će se 100 godina od rođenja ovog župnika koji je župu Krašić preuzeo 1950. godine, a već krajem 1951. ovdje je primio nadbiskupa Stepinca, kao zatvorenika koji je dobio premještaj iz Lepoglave u Krašić. Bio je s njim nepunih devet godina, do Stepinčeve smrti 10. veljače 1960.”, pojašnjava vlč. Vučak podsjećajući da je župnik Vraneković također bio izložen teškoćama, te je prerano preminuo, sa 43 godine života. Njegov „Dnevnik” u izvorniku sadrži pet svezaka/bilježnica s više od tisuću stranica – u kojima se nalaze zapisani događaji od 24. studenog 1951. do 26. veljače 1960. godine. Gotovo je svakodnevno bilježio „izreke, misli i način života zatočenog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca u župnoj kući u Krašiću gdje mu je, kao sužnju po odredbi komunističkih vlasti bilo naređeno izdržavati kaznu od 5. prosinca 1951. do 18. rujna 1962. godine.” „Dnevnik” Josipa Vranekovića bio je i važan dokument u pripremi Stepinčeve kauze. Ovo djelo objavila je Postulatura bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu 2011. godine.

Stepinčevo će u Krašiću, 10. veljače, biti svečano proslavljeno misom u 10:30 koju će predslaviti apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Izravan prijenos ostvarit će Laudato TV, a preuzet će ga i HKR. Toga dana blagdanske mise su i u 8 – predslavi provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa o. Dario Tokić te u 17 sati – predslavi umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac.

unutrašnjost župne crkve u Krašiću