Budi dio naše mreže
Izbornik

Pojačana pomoć riječkog Caritasa izbjeglicama iz Ukrajine

Rijeka (IKA)

Caritas Riječke nadbiskupije od sredine kolovoza izbjeglicama iz Ukrajine posvećuje više pažnje, priopćio je 15. rujna nadbiskupijski Ured za odnose s javnošću.

S. Šarbela Miočić zadužena je za primanje i razgovor s izbjeglicama koje dolaze po pomoć u Caritas. Kao i do sada na raspolaganju im je materijalna pomoć u hrani i odjeći, ali osoba koja je sada posvećena samo njima, razgovor i ohrabrenje, ponekad je važnija od onog materijalnog što sa sobom mogu ponijeti.

„Svakoga dana dođe nekoliko obitelji, što ukupno bude dvadesetak osoba, koje unosim u sustav evidencije korisnika, ali ne ostanemo samo na tome. Nastojim upoznati te ljude, čuti njihova razmišljanja, nade i potrebe. Vidim da im takav prijem puno znači i jako su zahvalni“, govori o svom novom poslanju s. Šarbela iz zajednice Omnia Deo.

„Vidim koliko im je teško zbog svega što se događa u Ukrajini, zbog onoga što su tamo ostavili, života koji im se promijenio. Oni koji su iz Kijeva ili sa zapada zemlje još gaje nadu da će se uskoro i vratiti, neki već jesu, ali oni iz razorenih i okupiranih gradova kao Herson i Mariupolj vjerojatno će ovdje, u Hrvatskoj, izgraditi svoju budućnost. Potrebna im je pomoć pri integraciji i socijalizaciji. Traže posao, žele upisati djecu u vrtiće i škole. Posebno se to odnosi na djecu u nižim razredima osnovne škole. Stariji još uvijek mogu pratiti nastavu putem Interneta.“

S. Šarbela objašnjava da im je za početak dovoljno dobiti osnovne informacije, ali ubrzo se vidi da im je potrebna i dodatna pomoć. Većina njih već je umrežena sa svojim sunarodnjacima, a oni koji od prije žive u Hrvatskoj prenose dragocjena iskustva. Caritas planira biti posrednik u tom procesu i organizirati susrete u kojima bi Ukrajinci mogli pomagati Ukrajincima, prenositi iskustva i savjete.

„Bit će im potrebna i pastoralna pomoć, iako to još uvijek nije u prvom planu“, napominje s. Šarbela. Dodaje kako je Caritas otvoren svakome tko u njega dođe potražiti pomoć, a količina i vrsta pomoći u konačnici ovise o stvarnim potrebama i imovinskom stanju.

Riječki Caritas taj program pokrenuo je na poticaj Hrvatskog Caritasa koji u suradnji s međunarodnom katoličkom organizacijom Catholic Relief Service (CRS) osigurava sredstva za različite oblike pomoći izbjeglicama iz Ukrajine. U okviru projekta „Zbrinjavanje potreba osoba iz Ukrajine koje u RH ostvaruju zaštitu temeljem EUTD u mreži nad/biskupijskih Caritasa“ počela je podjela bonova za kupovinu hrane i higijenskih potrepština u trgovačkim centrima.

Riječki Caritas od samog početka rata u Ukrajini i izbjegličke krize nudi pomoć osobama koje su morale pobjeći od ratnih razaranja u suradnji s Hrvatskim Caritasom i Caritasom Internationalis.

U četiri župne kuće koje je Riječka nadbiskupija dala na raspolaganje trenutno su smještene 23 osobe, majke s djecom. Na Srdočima je jedna peteročlana obitelj, u Praputnjaku je smješteno šest osoba od kojih dvoje djece, isto kao i u Velim Munama, a na Zlobinu su dvije majke s četvero djece.

Nadbiskupijski Caritas još je ranije pomogao je pri smještaju još sedam osoba iz Ukrajine koje su prihvatili privatni dobročinitelji u svoje domove. Trenutno je u evidenciji Caritasa 318 izbjeglica iz Ukrajine, od toga je 126 nositelja obitelji. Svi su najmanje jednom, a većina i do četiri puta primili pomoć u hrani i odjeći. Bonove je primilo njih 30. Pored toga, na početku školske godine pribor i bilježnice za školu primilo je 30 ukrajinske djece.