Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokopan fra Trpimir Vinko Leko

Varaždin (IKA)

Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Trpimir Vinko Leko pokopan je u utorak 17. listopada na Gradskom groblju u Varaždinu.

Fra Trpimir preminuo je u petak 13. listopada okrijepljen svetim sakramentima u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu u 83. godini života, 66. redovništva i 56. svećeništva.

Na Gradskom groblju u Varaždinu okupili su se brojni franjevci, svećenici i vjernici da bi se oprostili od pokojnoga fra Trpimira. Sprovodne obrede predvodio je provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto.

Oproštajni govor na sprovodu izrekao je bivši provincijalni ministar fra Lucije Jagec, koji je posljednjih godina živio s fra Trpimirom u varaždinskom bratstvu. Fra Lucije je podsjetio na nedavnu smrt trojice braće u samostanu u Varaždinu i istaknuo kako je smrt fra Trpimira iznenadila braću jer ništa nije ukazivalo na to da se bliži kraj njegova života. Dan prije sudjelovao je u redovnom samostanskom životu i nije se ni na što žalio.

Nadalje, fra Lucije je u svom govoru istaknuo osobine fra Trpimira, njegovu nesebičnost u dijeljenju homiletskih materijala koje je sam prevodio s talijanskog, njegovu glazbenu nadarenost i sudjelovanje u glazbenoj pripremi Euharistijskog kongresa u Mariji Bistrici 1984., njegovu inovativnost u pristupu katehezi u jeku novih tehnoloških ostvarenja, poput dijapozitiva i filma, što je znao koristiti za podučavanje i navještaj vjere.

Fra Trpimir se istaknuo i u materijalnoj obnovi i održavanju samostana, napose u Virovitici, Varaždinu, Čakovcu i na Trsatu. Fra Lucije je naglasio da je fra Trpimir bio vrlo brižan u svakom pogledu, za kuće, za braću, a za sebe vrlo skroman. Bolest ga je rano spriječila u aktivnostima, no došavši u Varaždin „na oporavak“, nije prestao biti aktivan. „Dokle god je mogao rado je silazio u crkvu ispovijedati, porazgovarati s vjernicima. Boraveći u sobi pratio je sa zanimanjem sva događanja u Crkvi i u svijetu. Vrijeme je uglavnom provodio kod radnog stola i pred računalom“, poručio je.

Nakon sprovodnih obreda, u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja misu zadušnicu predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš. U uvodu euharistijskoga slavlja biskup Radoš je povezao krsno i redovničko ime pokojnoga brata s njegovim životom. „Fra Trpimir u zemaljskom životu prošao je kroz trpljenje, ali predajući to Kristu s njim je zadobio pobjedu (Vinko) čime izražavamo svoju vjeru da ga je Krist, pobjednik nad smrću uključio u svoj život“, kazao je.

Za ulaz i pripravu darova na misi pjevala se skladba fra Trpimira „Tu smo Kriste“, koja ostaje kao trajan znak njegovog predanja Gospodinu i njegovog života posvećenog Bogu.