Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina poruka za Međunarodni dan ljudskog bratstva: Svi imamo istog Oca

Vatikan/Abu Dhabi (IKA)

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskog bratstva, koji se po prvi put obilježava ove godine, u četvrtak 4. veljače, papa Franjo je u videoporuci pozvao sve ljude u svijetu na međusobno poštovanje, uz naglasak da imamo izbor biti braća i sestre ili ćemo sve izgubiti, prenosi Vatican News u četvrtak 4. veljače.

Sveti Otac je u poruci upućenoj svjetskoj javnosti iskazao svoju zahvalnost svima onima koji su doprinijeli i doprinose promicanju bratstva, unatoč izazovima. “Sestre i braća – to su riječi”, istaknuo je Papa dodavši da se svi zajedno “trebamo tako ponašati da stalno i iznova potvrđujemo da smo braća i sestre jedni drugima”.

Papa: Ili smo braća ili čovječanstvu prijeti samouništenje

Papa Franjo posebno priznanje ukazao je velikom imamu Ahmadu-Al-Tayyebu zbog njegovog svjedočenja bratstva i suradnje u pisanju zajedničkog Dokumenta o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život koji je predstavljen prije dvije godine. Također, Papa se zahvalio i prijestolonasljedniku Emirata Abu Shabija šeiku Mohammedu bin Zayedu zbog vjerovanja u ovaj projekt, kao i sucu Abdelu Salamu na aktivnom sudjelovanju u njegovom unapređenju.

“Hvala vam svima što ste se uključili u bratstvo, jer danas je bratstvo nova branik humanosti. Ili smo braća ili čovječanstvu prijeti samouništenje. Ako nismo svi zajedno braća i sestre, sve će se raspasti. Nalazimo se pred izazovom ovoga stoljeća i našeg vremena. Nije vrijeme za ravnodušnost. Ne možemo oprati ruke od trenutne situacije u kojoj se nalazimo. Unatoč razlikama, u kulturi i tradiciji, svi imamo istog Oca”, napomenuo je Papa u poruci.
Podsjetimo, prvi Međunarodni dan ljudskog bratstva, koji je ustanovljen 21. prosinca 2020. godine rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda u spomen na potpisivanje Dokumenta o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, održava se virtualno uz sudjelovanje pape Franje koji je potpisnik dokumenta, zajedno s velikim imamom Al-Azhara Ahmadom Al-Tayyebom.

Izravan prijenos prvog Međunarodnog dana ljudskog bratstva na YouTube kanalu Vatican Newsa

Ovaj virtualni događaj održava se u četvrtak 4. veljače putem live streaminga na više jezika, s početkom u 14.30 po srednjoeuropskom vremenu, prenosi Vatican News i Vatican Media. Događaj je organizirao šeik Mohammed Bin Zayed u Abu Dhabiju, a na njemu sudjeluje papa Franjo, veliki imam Al-Azhara, glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres i druge važne osobe, izvijestio je Vatican News u četvrtak 4. veljače.

Program obilježavanja prvog Međunarodnog dana ljudskoga bratstva može se pogledati na YouTube kanalu Vatican Newsa: 04 February 2021 International Day of Human Fraternity Pope Francis.