Budi dio naše mreže
Izbornik

Posjet djelatnika Strossmayerove galerije starih majstora Đakovu

Đakovo (IKA/TU)

Djelatnici Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz Zagreba, predvođeni dr. sc. Ljerkom Dulibić, znanstvenom savjetnicom, posjetili su 16. studenoga središte Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U prostorima Nadbiskupskog doma, uz ravnatelja i djelatnice Spomen-muzeja biskupa J. J. Strossmayera, goste je primio kancelar Nadbiskupskog ordinarijata Drago Marković. U ime nadbiskupa Đure Hranića uputio im je riječi pozdrava i zahvale za dosadašnju višegodišnju suradnju.

Nakon obilaska salona Nadbiskupskog doma, gosti su posjetili Spomen-muzej biskupa Strossmayera. Uz stalni postav, pogledali su također i trenutnu izložbu „S Kristom u patnji“ akademske slikarice Eve Vukine. Po završetku obilaska zgrade Spomen-muzeja, djelatnici Strossmayerove galerije sa zanimanjem su razgledali i izložbu „Sakralna kiparska djela iz zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević“, izloženu u kripti katedrale sv. Petra.

U sklopu temeljite obnove zgrade HAZU-a, stradale u potresima, na tragu dosadašnje suradnje otvorila se dodatna mogućnost da se dio fundusa Strossmayerove galerije na određeno vrijeme ustupi Spomen-muzeju te zgradi Nadbiskupskog doma u Đakovu. Time bi se proširila i dodatno unaprijedila suradnja Strossmayerove galerije i Đakovačko-osječke nadbiskupije te njezinih institucija.