Budi dio naše mreže
Izbornik

Postavljena zvona na novoj crkvi sv. Ante na Humcu

Ljubuški (IKA)

Uoči župne svetkovine, u zvonik župne crkve sv. Antuna Padovanskog na Humcu u Ljubuškom postavljena su tri nova zvona, objavila je Radiotelevizija Herceg-Bosne.

Tri nova zvona izrađena su u ljevaonici De Poli (osnovana 1453.)u Padovi u Italiji. Zvono sv. Ante je najveće i teži 1300 kilograma, zvono Blažene Djevice Marije teži 550 kg, a zvono sv. Franje je najmanje i teži 280 kg. Župna crkva dosad nije imala ni jedno zvono, nego su zvonila stara zvona s tornja stare povijesne crkve sv. Ante.

„Budući da na novom zvoniku nisu postojala zvona, uvijek se razmišljalo o njihovoj nabavi. Uz pomoć naših župljana, odnosno darovatelja, naručili smo i, evo, dobili nova zvona. Hvala svima onima koji su pomogli što smo se usudili ići u ovaj veliki projekt. Zvona će sigurno uljepšati naš samostan, našu župu, naše svetište, na radost cijeloga puka i ovoga našeg kraja. Nadamo se, a tako smo i planirali, da će prvi put pozvoniti na uočnicu i blagdan sv. Ante, zajedno s tri stara zvona sa staroga zvonika“, rekao je gvardijan Franjevačkog samostana na Humcu fra Dario Dodig.

„Dakle, imat ćemo zajedno šest zvona koja će slaviti Gospodina. Nova zvona su u tonalitetu uklopljena sa starim zvonima i sve to bit će dodatno bogatstvo za našu župu, za naš ljubuški kraj“, dodao je.

Nova humačka zvona blagoslovit će kardinal Vinko Puljić tijekom mise koju će predslaviti na uočnicu svetkovine sv. Ante.

Nova crkva, osim novih zvona, dobiti će i nova glavna ulazna vrata. Ona su umjetničko djelo akademskog kipara Ilije Skočibušića iz Tomislavgrada, koji je izradio i oltar i ambon (propovjedaonicu) u crkvi, a radit će i tabernakul (svetohranište). Vrata su četverokrilna s motivima iz života sv. Ante i sv. Franje, izrađena u aluminiju.

Treći novi sadržaj na Humcu je novi vanjski oltar. Radovi su pri kraju, ali iako neće u potpunosti biti završeni, na svetkovinu sv. Ante na njemu će se slaviti svečane mise, izvijestila je Radiotelevizija Herceg-Bosne.