Budi dio naše mreže
Izbornik

Posvećena župna crkva Imena Marijina u Svilaju

Svilaj (IKA)

Župa Imena Marijina u Svilaju u Bosanskoj Posavini proslavila je u utorak 12. rujna 150. obljetnicu postojanja župe i župnu svetkovinu te je tom prilikom posvećena župna crkva.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit Tomo Vukšić. Suslavilo je četrdesetak svećenika, među kojima domaći župnik fra Mladen Jozić, zamjenik provincijala Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene fra Petar Jeleč i doborski dekan preč. Ilija Orkić.

Nadbiskup Vukšić je tijekom mise posvetio novu župnu crkvu i u oltar pohranio relikvije bl. Miroslava Bulešića.

U prigodnoj homiliji pojasnio je značenje Crkve kao žive zajednice vjernika i crkve kao građevine.

„Krist je onaj koji tvori Crkvu. Crkva je uvijek tamo gdje je Krist ili gdje su najmanje dvojica ili trojica u njegovo ime. Nije dovoljno da se samo bude u ovako lijepo uređenom prostoru crkve, potrebno je da se bude u njegovo ime. Sve ono što se u njegovo ime čini, misli, radi, moli, želi, planira jest njegova Crkva jer je On u sredini ljudskih života.

Zahvalni Kristu Gospodinu za tu pouku danas zahvaljujemo za ovu prigodu što nas je počastio svojom prisutnošću i što smo u njegovo ime u ovome prostoru. Samo tako možemo, osim fizički i kvalitetno, zajedno s njim. On traži mnogo više kvalitetu negoli brojnost. Zato se svatko treba preispitati u kojoj mjeri jest ili nije s njim.

Zahvaljujemo mu što nam je sebe dao za duhovnu hranu na našem putu obraćenje i posvećenja prema vječnosti. Zahvaljujemo mu što je ustanovio Crkvu, veliku zajednicu naroda i pojedinaca na čelu s apostolima. Zahvaljujemo mu na evanđelju kada je okupio svojih 12 apostola, na čelu s Petrom koji je na prvome mjestu, prvi u kvalitetnom smislu apostolstva“, rekao je, između ostaloga, nadbiskup Vukšić.

Ustvrdio je da je župa privilegirana jer je dobila moći mučenika bl. Miroslava Bulešića, koje se ugrađuju u oltar na kojemu se prikazuje žrtva Krista mučenika. Spomenuo se i svih onih koji su, počevši još iz dalekih vremena, na tom području živjeli i ispovijedali vjeru u Isusa Krista. Vjernicima je potom pojasnio obred posvete crkve i oltara.

Nakon što je župnik fra Mladen pročitao povelju koju je s mons. Vukšićem potpisao, uslijedio je obred posvete crkve i oltara, koji je u crkvu postavljen prije nekoliko godina u vrijeme župnika fra Filipa Karadže.

Potom je fra Mladen uputio zahvalu nadbiskupu Vukšiću i svima koji su na bilo koji način doprinijeli događaju.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod ravnanjem s. Anje Alberti.