Budi dio naše mreže
Izbornik

Povijesna komisija u kauzi sluge Božjega Ante Dujlovića predala dokumente biskupu Komarici

Banja Luka (IKA)

Banjolučkom biskupu Franji Komarici izaslanstvo iz biskupije Legnica u Poljskoj uručilo je dokumente dovršenog rada Povijesne komisije u kauzi „Anto Dujlović“.

Višečlano izaslanstvo biskupije Legnica u Poljskoj boravilo je u Banjolučkoj biskupiji od 29. srpnja do 2. kolovoza. Među njima su bila i dvojica članova četveročlane Povijesne komisije koju je osnovao biskup Legnice mons. Zbigniew Kiernikowski, na zamolbu banjolučkog biskupa mons. Komarice. Ta Komisija je pregledala i procijenila rad „Istraživačke komisije“ osnovane na isti način kao i „Povijesna komisija“ u pokrenutom procesu za beatifikaciju odnosno proglašenje svetim svećenika Banjolučke biskupije vlč. Ante Dujlovića, župnika u župi Gumjera, nastanjenu uglavnom doseljenim katolicima Poljacima. Taj mladi svećenik rođen 1913. godine u župi Ivanjska, ubijen je 1943. godine „in odium fidei“, braneći odlučno povjerene mu Kristove vjernike u njegovoj župi.

U službenom pismu legnički biskup „s radošću obavještava“ banjolučkog biskupa da je „Povijesna komisija“ osnovana 2017. godine savjesno i temeljito obavila posao. Svi tekstovi su prevedeni na talijanski jezik i dostavljeni sada banjolučkom biskupu, kao pokretaču tog crkvenog procesa, budući da je svećenik Anto Dujlović bio član prezbiterija Banjolučke biskupije i podnio mučeničku smrt u jednoj od župā te biskupije.

Biskup Komarica je s velikom radošću i zahvalnošću preuzeo sav obimni materijal prijeko potreban i uzorno uređen za daljnje vođenje ovog procesa.

Članovi Komisije kao i drugi članovi Izaslanstva biskupije Legnica opširno su biskupa informirali o radu Komisije. Biskup im je „najsrdačnije“ zahvalio i zamolio da prenesu njegovu „iskrenu zahvalnost“ i drugim članovima Komisije kao i svim njihovim drugim, brojenim sunarodnjacima, koji su se s ljubavlju uključili u proces beatifikacije sluge Božjega svećenika Ante Dujlovića, bilo molitvom, financijskom potporom ili širenjem pravih informacija o tom vjernom i vjerodostojnom svjedoku vjernosti Kristu i Njegovom Evanđelju i vjernosti povjerenih mu Kristovih vjernika.

Biskup Komarica je posebno – i pismeno – zahvalio legničkom biskupu mons. Kiernikowskom za njegovo razumijevanje i dragocjenu suradnju u tom zajedničkom crkvenom poslu, jer će, budući blaženi Anto Dujlović biti blaženik i Banjolučke i Legničke biskupije, i hrvatskog i poljskog naroda, u čemu njegovi nekadašnji župljani i njihovi potomci, koji od 1946. godine žive na području biskupije Legnica imaju izuzetne zasluge.

Biskup Komarica je zajedno sa članovima delegacije iz Poljske pohodio i svetište župe Gumjera u Prnjavorskom dekanatu. Tu ih je župnik i prnjavorski dekan mons. Vlado Lukenda upoznao na temeljima župne crkve, župne kuće i glavnog župnog groblja, o brojnim pothvatima koje je poduzeo i poduzima sa svojim skromnim mogućnostima u revitalizaciji ovog, za život katolika – ne samo Banjolučke biskupije – važnog mjesta hodočašćenja i molitve. Gosti iz Poljske su mu izrazili zahvalnost i obećali da će upoznati o svemu tome i veleposlanstvo Poljske u BiH.