Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravna riječ domaćina biskupa Komarice na početku 84. zasjedanja BK BiH

Banja Luka (IKA/KTA)

Na početku 84. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koje je započelo u srijedu 13. srpnja u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, banjolučki biskup Franjo Komarica uputio je pozdravnu riječ koju prenosimo u cijelosti.

Draga braćo u biskupskoj i svećeničkoj službi,

1. Kojom bih zahvalom mogao Bogu uzvratiti za vas, za svu radost kojom se zbog vas radujem pred Bogom?!

Parafrazirajući ove riječi apostola Pavla iz njegove Prve poslanice Solunjanima (usp. 1 Sol 3, 9) – izražavam svoje osjećaje na početku još jednog redovitog – 84. po redu – zasjedanja naše Biskupske konferencije – koje sam – Božjom voljom i odlukom svetog oca pape Franje – još jedini preostali punopravni član – od prve „garniture“ njenih članova.

2. Izražavam bratsku, iskrenu i srdačnu dobrodošlicu Vama, braći biskupima mons. Petre i mons. Marko, sadašnjim članovima naše BK, napose Tebi, dragi naš nadbiskupe i metropolitu vrhbosanski, mons. Tomo Vukšiću, koji u svojoj novoj crkvenoj službi prvi put predsjedaš našem zasjedanju ovdje, u sjedištu moje biskupije a Tvoje sufraganske – banjolučke.

Jednako takvu dobrodošlicu upućujem i Tebi, dragi brate u Kristovom ministerijalnom svećeništvu i dragocjeni radniče i suradniče u našoj BK, mons. Ivo Tomaševiću.

Upućujem također bratsku i srdačnu dobrodošlicu i ujedno iskrenu zahvalnost za dolazak i ostanak na liturgijskom zahvalnom slavlju svetkovine, nebeskog zaštitnika moje biskupije – sv. Bonaventure, biskupa i crkvenog naučitelja i ujedno slavlju moga zlatnog svećeničkog jubileja – i Vama, draga braćo u biskupskoj službi mons. Bože Radošu, biskupe varaždinski i delegatu Hrvatske biskupske konferencije i mons. France Šuštaru, pomoćni biskupe ljubljanski, delegatu Slovenske škofovske konference; zatim Vama, mons. Aldo Cavalli, nadbiskupe i apostolski vizitatore s posebnom ulogom za župu Međugorje, koji ste prvi put u sjedištu moje biskupije, te Vama, mons. Amaury Medina Blanco, otpravniče poslova Apostolske nuncijature u našoj zemlji, na osobit način predstavljate samog Svetog Oca, Kristova namjesnika na zemlji i nasljednika apostolskog prvaka sv. Petra.

Zajedno sa svima vama molim svjetlo i snagu Duha Svetoga, te zagovor Presvete Djevice i Bogorodice Marije, Majke Crkve i Kraljice apostola, te sv. Bonaventure i bl. Ivana Merza za naše zajedničko promišljanje o aktualnim izazovima, problemima i zadaćama Kristove Crkve na području naših Mjesnih Crkava.

3. Glede aktualnog stanja katoličke zajednice u mojoj biskupiji i posebnih izazova i problema u njoj i oko nje – spomenuti ću samo ono što je najizrazitije i one sličnosti sa situacijom u većem dijelu naše – društveno, pravno i politički još uvijek dobrano nesređene zemlje. Ta se situacija manifestira kontinuiranim iseljavanjem – uzdajmo se i ne definitivnim – naše mlade populacije u druge životne sredine.

Zatim želim spomenuti nedostatak nužnih materijalnih sredstava za iole normalni rad mojih postojećih biskupijskih, crkvenih struktura i institucija, kao i za izgradnju u ratu porušenih crkvenih objekata, odnosno crkava.

Dodatno je za nas – tijekom posljednje godine – aktualna dobivena obveza spašavanja i revitalizacije velike crkvene kulturne i duhovne baštine nekadašnje trapističke opatije „Marija Zvijezda“, velezaslužne za Crkvu i cijelo društvo u široj banjolučkoj regiji.

4. Zahvalan sam svojim suradnicima i svim drugim brojnim, plemenitim ljudima, osobito vjernicima-laicima iz domovine i izvan nje za dosadašnju dragocjenu pomoć – duhovnu i materijalnu – u našem nastojanju da izvršimo što savjesnije i učinkovitije zadatak, dobiven od Krista u Njegovoj Crkve, a u korist sadašnjih i budućih generacija – katolika i nekatolika.

Zahvaljujem i svakome od vas, kao i drugoj nenazočnoj braći u biskupskoj službi, članovima naše BK, susjednih HBK i SŠK, kao i nekih drugih BK.

Smijem se nadati da će nas Duh Sveti i u buduće činiti osjetljivima za aktualne potrebe naših bližnjih, poglavito naše braće i sestara u istoj vjeri i Crkvi.

Dodatno Vam svima zahvaljujem i za izraze Vaše duhovne i molitvene blizine u zajedničkom zahvaljivanju sa mnom Trojednom Bogu za njegov milosni dar meni osobno u Kristovu ministerijalnom svećeništvu tijekom proteklih 50 godina.

Milost Gospodina našeg Isusa Krista bila i ostala sa svima vama (usp. 2 Gal 3, 18)!

Franjo Komarica, biskup banjolučki