Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravni govor biskupa Škvorčevića prigodom biskupskog ređenja Ive Martinovića

Požega (IKA)

Pozdravni govor umirovljenog požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, koji je izgovorio u subotu 8. lipnja 2024. godine u Požegi prigodom biskupskog ređenja svoga nasljednika mons. Ive Martinovića, prenosimo u cijelosti.

Poštovana i draga braćo i sestre!

S osjećajima posebne radosti, dubokog poštovanja i velike zahvalnosti pozdravljam sve vas koji ste se okupili u požeškoj Katedrali i ispred nje ili ste nam se pridružili putem izravnog prijenosa Hrvatske Radio Televizije da biste sudjelovali na slavlju ređenja imenovanog požeškog biskupa msgr. Ive Martinovića. Na čelu ovog svečanog zbora vijenac je od dvadeset osmorice biskupa, predvođenih zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom msgr. Draženom Kutlešom, predsjednikom HBK, predvoditeljem ovog slavlja i zarediteljem novog biskupa uz suzareditelja msgr. Đuru Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita. Među biskupima je i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Giorgio Lingua  s tajnikom Nuncijature msgr. Alvarom Ernestom Izurietom Y Sea. Pridružili su im se izaslanici biskupa koji nisu mogli osobno sudjelovati na slavlju, kao i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije. Svojom prisutnošću na ovom slavlju osobitu pažnju iskazao nam je pakračko-slavonski episkop Jovan s pratnjom, biskup Evangeličke Crkve u Republici Hrvatskoj g. Branko Berić i biskup Reformirane kršćanske Crkve u Hrvatskoj g. Petér Szen.

S nama su danas i javni dužnosnici Republike Hrvatske na čelu s podpredsjednikom Hrvatskoga sabora akademikom Željkom Reinerom, izaslanikom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, ministricom kulture i medija, ujedno predsjednicom Komisije za odnose s vjerskim zajednicama dr. Ninom Obuljen Koržinek, izaslanicom predsjednika Hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, te ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem. Pridružili su nam se i župani, gradonačelnici i načelnici općina s područja Požeške biskupije, predvođeni požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić i požeškim gradonačelnikom Željkom Glavićem.

Braćo i sestre! Ređenje novog biskupa događaj je od velikog značenja za vjernike Požeške biskupije, što svojim sudjelovanjem na slavlju svjedoče predstavnici svih njezinih redova, službi i poslanja: kanonici stolnog Kaptola sv. Petra, svećenici dijecezanski i redovnički, đakoni, sestre redovnice, vjeroučitelji, bogoslovi i sjemeništarci, djelatnici i učenici katoličkih škola i drugih biskupijskih ustanova, članovi udruga i molitvenih zajednica, predstavnici vjernika svih župa, napose obitelji i mladih.

Kao i u drugim ovakvim prigodama, i danas se u požeškoj Katedrali na svoj način zgusnula povijest svojim duhovnim silnicama kojima nije inicijator i autor čovjek, nego Bog, Gospodar vremenâ i ljudskih sudbinâ, „Alfa i Omega“, „Početak i Dovršitelj“ svega postojećeg, živi, uskrsli Isus Krist koji svojim Duhom pobjede nad smrću oživljuje požešku mjesnu Crkvu da bude njegov vidljivi organizam, Tijelo, kojem je on Glava. Kao i tijekom 27 godina naše Biskupije i danas mu kličemo: „Krist danas i uvijeke, Aleluja!“ (usp. Heb 13,8). Od sveg srca sam zahvalan Bogu što sam mogao  spomenutih 27 godina služiti Božjem narodu Požeške biskupije u suradnji sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, vjeroučiteljima i brojnim drugim vjernicima laicima i što odlukom pape Franje mogu otići u mirovinu. Osobitu zahvalnost dugujem svojim najbližim suradnicima u Biskupskom ordinarijatu što su velikim entuzijazmom, razumijevanjem i spremnošću založili sebe za djelo koje nam je povjereno. Bog im obilno uzvratio i za požrtvovnost kojom su se uključili u pripravu današnjeg slavlja.

Poštovana i draga braćo i sestre! Radosno i pobožno dopratili smo u našu Katedralu imenovanog novog požeškog biskupa msgr. Ivu Martinovića, da bi polaganjem  biskupskih ruku snagom Duha Svetoga bio uveden u zbor apostolskih nasljednika na čelu s nasljednikom sv. Petra u Rimu te nastavio „preslavno djelo evangelizacije“ u našoj Biskupiji, učvršćujući ono što je do sada građeno, zalijevajući što je sijano, liječeći što je ranjeno, podižući što je palo. Imenovani biskupe Ivo, dobro došli u zajednicu Božjeg naroda Požeške biskupije! Izraze osobitog poštovanja upućujem svima Vašima najbližima koji su danas iz domovine i inozemstva željeli biti ovdje s Vama: članovima obitelji, rodbini, svećenicima, časnim sestrama, prijateljima, napose onima iz Tolise, župe Vašeg podrijetla. Osobito bratsko poštovanje iskazujem generalnom ministru Franjevaca trećoredaca fra Amandu Trujillu Canu te subraći  Vaše Provincije, kojoj ste požrtvovno služili kao provincijalni ministar.

Dragi imenovani biskupe Ivo! Dočekala Vas je u našoj Katedrali i sv. Terezija, koju je bečki slikar Franz Caspar Sambach po narudžbi kraljice i carice Marije Terezije naslikao na glavnom oltaru u zanosu pred Presvetim Trojstvom. Svojim mističnim iskustvom ona danas hrabri i Vas uvjeravajući: „Sólo Dios basta! – Samo je Bog dostatan“ Zahvatio i Vas u biskupskom ređenju sveti zanos snagom Duha Svetoga te u posvemašnjoj predanosti Bogu pod geslom „radost i mir“ služite Božjem narodu Požeške mjesne Crkve, napose onima kojima je potrebna Vaša ruka pomoćnica, riječ tješiteljica, a nadasve suosjećajno srce zajedništva u patnjama, siromaštvu, bolesti i osami s nemalim brojem onih koji su povjereni Vašoj pastirskoj brizi. Zajedno s Vama i za Vas prostirat ćemo svoju molitvenu dušu pred Presvetim Srcem Isusovim u kojem nam je Bog posvjedočio kako nas neizmjerno voli, i pred majčinskim Srcem Marijinim, kojima Vas danas povjeravamo na ovom slavlju o njihovim blagdanima. A ti nam se sv. Terezijo pridruži svojom molitvom dok pjevanjem usvajamo tvoje riječi: „Samo je Bog dostatan!“, da budemo posvema njegovi, zajedno s biskupom Ivom, putujući ovom našom hrvatskom zemljom prema nebeskoj domovini.