Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravni govor dekana Šimunovića na otvorenju Teološko-pastoralnog tjedna

Zagreb (IKA)

Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Josip Šimunović uputio je na otvorenju 62. teološko-pastoralnog tjedna, u utorak 25. siječnja 2022., u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, pozdravni govor sudionicima, koji prenosimo u cijelosti.

Prigodom otvaranja 62. Teološko-pastoralnog tjedna sve vas, u ime Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je od početka organizator ovog priznatog i uvaženog znanstvenog i pastoralnog skupa, od srca pozdravljam i želim radosnu dobrodošlicu!

Posebnom radošću pozdravljam uzoritog gospodina kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa i velikog kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Iskreno od srca pozdravljam apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgia Linguu koji je svojim dolaskom odao priznanje ovom drevnom znanstvenom i pastoralnom skupu.

Također pozdravljam predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. dr. sc. Želimira Puljića koji se radosno odazvao našem pozivu i danas je s nama na otvorenju 62. Teološko-pastoralnog tjedna. Uz preuzvišenoga gospodina predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, pozdrave upućujem i svim prisutnim nadbiskupima i biskupima koji su kao pastiri naše Crkve svojom nazočnošću potvrdili važnost održavanja Teološko-pastoralnog tjedna.

Drago mi je da u ovim svečanim trenutcima mogu pozdraviti veleučenog gospodina prof. dr. Radovana Fuchsa, ministra znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske koji nas je svojom nazočnošću počastio.

Od srca pozdravljam veleučenog gospodina prof. dr. Damira Borasa, rektora Zagrebačkoga sveučilišta. Katolički bogoslovni fakultet je u temeljima zagrebačkog sveučilišta. Ovim svojim znanstvenim skupom želi pridonijeti dinamici znanstvenog promišljanja na jednoj sastavnici sveučilišta koja njeguje interdisciplinarnost i međunarodnu suradnju.

Radosno pozdravljam veleučenog gospodina prof. dr. Željka Tanjića, rektora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i želim mu radosnu dobrodošlicu te mu zahvaljujem na podršci, suradnji i praćenju događaja koje organizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Drago mi je pozdraviti gospodina Juricu Gregurića, izaslanika gradonačelnika grada Zagreba gospodina Tomislava Tomaševića.

Pozdravljam i sve prisutne dekane katoličkih bogoslovnih fakulteta drugih hrvatskih sveučilišta.

Poseban pozdrav upućen je ovogodišnjim predavačima koji će nas obogatiti svojim mislima i poticajima uobličenima u predavanjima.

Iako na kraju, što ne znači ništa manje vrijedno, pozdravljam vas dragi sudionici 62. Teološko-pastoralnog tjedna ovdje u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta i vas koji nas pratite preko YouTube kanala!

Ovogodišnji 62. Teološko-pastoralni tjedan održava se od 25. do 27. siječnja 2022. pod naslovom Preobrazba svećeništva u promjeni epohe. Radostan sam što smo se mogli i u ovom okrnjenom obliku okupiti u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta. Obično smo bili naviknuti da se pred kraj siječnja okupljamo u dvorani Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati. No potresi u ožujku i prosincu 2020. godine i pandemija učinili su svoje. No zahvalni smo da možemo i na ovakav način nastaviti dugogodišnju tradiciju trajne formacije svećenika.

Vjerujem da ne trebam posebno isticati da će na razini opće Crkve 2022. godina biti u znaku i svjetlu promišljanja o svećeništvu. Naime, od 17. do 19. veljače 2022. godine zakazan je međunarodni teološki simpozij u Rimu pod naslovom Za jednu fundamentalnu teologiju svećeništva u organizaciji Kongregacije za biskupe, sa sudjelovanjem najboljih teoloških stručnjaka s papinskih i drugih sveučilišta, a sve pod pokroviteljstvom pape Franje. Međunarodni teološki simpozij koji predviđa i sudjelovanje samog Pape usmjeren je prvenstveno prema biskupima iz cijeloga svijeta što svjedoči o njegovoj iznimnoj važnosti, ali želje su usmjerene i prema tome da se u cijeloj Crkvi pokrene živa rasprava o tom važnom pitanju te da se iz tog simpozija rode nova istraživanja, inicijative i publikacije. U rečenome nalazimo i motivaciju odabira teme ovogodišnjeg Teološko-pastoralnog tjedna. Nikada nije suvišno razmišljati o svećeništvu. Svako vrijeme donosi svoje izazove i na njih je pozvan odgovoriti svećenik, ali i čitav Božji narod.

Nije bilo tako davno, kada smo 2010. godine proslavili Svećeničku godinu u kojoj se na mnogim razinama opće i mjesne Crkve razmišljalo o identitetu svećenika današnjice. Te godine papa Benedikt XVI. između ostalih, uputio je pismo sjemeništarcima i bogoslovima te im poručio: „No i danas mnogi, iz ovog ili onog razloga, misle da katoličko svećenstvo nije ‘zvanje’ budućnosti, već nešto što pripada prošlosti. […] Ljudi će uvijek, pa i u ovom našem vremenu u kojem je tehnologija zavladala svijetom i dobu globalizacije, trebati Boga koji se pokazao u Isusu Kristu i koji nas okuplja u sveopćoj Crkvi, da bismo s njim i po njemu naučili živjeti u istini i sačuvali i svojim životom pokazali mjerila prave ljubavi. […] Svijet treba svećenike, pastire, danas sutra i sve dok je svijeta“[1] Pitanje svećeničkog identiteta presudno je ‚za vršenje ministerijalnog svećeništva u sadašnjosti i budućnosti‘. U tim je riječima naglašeno jedno od središnjih pitanja za život Crkve, kao što je shvaćanje zaređene službe.“[2]

Razmišljanja o temi svećeništva nije rezervirano samo za neke određene osobe ili struke, nego u kontekstu sinodalnog hoda Crkve, događaju u kojem se nalazimo, svi su vjernici pozvani promišljati o općem i ministerijalnom svećeništvu. Lijepo je prof. dr. sc. Michelina Tenace naglasila u knjižici razgovora s predavačima ovogodišnjega Teološko-pastoralnog tjedna, a vjerujem da će to produbiti u svom predavanju: „Zvanja za ministerijalno svećeništvo cvjetat će ako se opće svećeništvo vjernika živi s više autentičnosti. Zvanje proizlazi iz obitelji ili zajednice koja vjeruje u svećeništvo i nije to samo pitanje osobnog i apstraktnog ideala koji treba ostvariti vlastitim snagama. Ozdravljenje svećeništva od njegove povijesne i kulturne klerikalizacije moglo bi značiti ozdravljenje kršćana od logike moći i individualizma. Pozvani smo na zajedništvo u raznolikosti karizmi, a ne u nadmetanju uloga. Ali zajedništvo je umjetnost koja se uči u školi molitve i pod križem…“[3]

Uvjeren sam da će raznolikost tema ovog 62. Teološko-pastoralnog tjedna omogućiti plodnu razmjenu misli te potaknuti rasprave čiji će se plodovi moći utkati u ostvarivanje svećeništva u stvarnosti suvremene današnjice.

U želji da ovaj znanstveni i pastoralni skup to i postigne, proglašavam 62. Teološko-pastoralni tjedan otvorenim!

[1] Svećenik – Božji čovjek. Pismo pape Benedikta XVI. sjemeništarcima i bogoslovima, Uvod.
[2] KONGREGACIJA ZA KLER, Direktorij za službu i život prezbitera (11. II. 2013.), Zagreb, Uvod.
[3] Michelina TENACE, Preobrazba svećeništva u promjeni epohe. Plenarno predavanje, u: Preobrazba svećeništva u promjeni epohe. 62. Teološko-pastoralni tjedan, Zagreb, 25.-27. siječnja 2022. Razgovor s predavačima, Zagreb, 2022., 8.