Budi dio naše mreže
Izbornik

Požeška biskupija prigodom misijske nedjelje uputila pomoć biskupiji Ngaoundéré u Africi

Požega/Ngaoundéré (IKA)

U tjednu uoči Svjetskog misijskog dana, koji se slavi u nedjelju 22. listopada, Požeška biskupija posvjedočila je na različite načine svoju blizinu biskupiji Ngaoundéré u Africi, u kojoj kao misionar djeluje svećenik Požeške biskupije Karlo Prpić.

Suradnja između dviju biskupija na duhovnom i materijalnom planu snažnije je započela 2003. godine te se očitovala na različite načine. Među ostalim, ona se ostvaruje i u izgradnji sakralnih objekata, poput župne crkve sv. Josipa u lučkom naselju u Bamyangi i sv. Petra u Gada-Mabangi, kapelu u župi Vagdjom, kao i gradnju crkve sv. Karla Lwange u Berému, još uvijek u tijeku. Osim toga, Požeška biskupija je pomogla opremanje Pastoralnog centra Jean Pasquier u gradu Ngaoundéré, sjedištu biskupije.

Biskup spomenute biskupije Emmanuel Abbo je u pismu koje je nedavno poslao požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću među ostalim napisao: „Ovime Vam želim prenijeti pozdrave svećenika i Božjeg naroda biskupije Ngaoundéré. Još jednom Vam zahvaljujem na novčanoj pomoći kojom ste nam omogućili opremanje Biskupijskog pastoralnog centra.“

Predstavio je dosadašnje uređenje Centra te zamolio dodatnu pomoć u njegovu proširenju i opremanju. „Molimo Vas, ako ste u mogućnosti, da nam ponovno pomognete kako bi mogli opremiti dodatne prostorije za susrete, seminare, simpozije i predavanja. Ujedno Vam zahvaljujem za dosadašnje misne intencije te ćemo ih i dalje rado primiti, ako ste u mogućnosti. Još jednom Vam izražavam svoju zahvalnost za svu pažnju koju iskazujete našim potrebama. Neka Vas, svećenike i vjernike Požeške biskupije Gospodin stostruko nagradi“, napisao je.

Požeška biskupija odgovorila je na molbu biskupa Abba i uputila 20. listopada ove godine novčanu pomoć u iznosu od 10 tisuća eura za opremanje spomenutih dodatnih prostora Biskupijskog pastoralnog centra. Pored toga, dostavila je i iznos od 35 tisuća eura za 4 tisuće misnih intencija te 20 „Gregorijana“, koje omogućuju tamošnjim svećenicima da si priskrbe osnovna sredstva za život. U svom popratnom pismu, biskup Škvorčević je poručio biskupu Abbu: „U pripravi za Svjetski misijski dan, koji slavimo u nedjelju, 22. listopada 2023. uzvraćamo na Vašu molbu, šaljući Vam zatraženu pomoć, kako bismo na taj način posvjedočili svoju vjerničku blizinu i eklezijalno zajedništvo s Vašom partikularnom Crkvom.“

U samo predvečerje Misijske nedjelje, 21. listopada biskup Abbo je odgovorio. „Želimo Vam izraziti duboku zahvalnost i priznanje za gestu solidarnosti prema našoj mladoj Crkvi. Sigurni smo da će prilozi za misne nakane koje ste ljubazno dostavili svećenicima biskupije Ngaoundéré pružiti značajnu potporu u njihovu misionarskom djelovanju. Kao što ste dobro istaknuli u svom pismu, sutra slavimo Svjetski misijski dan. Spomenuti čin svjedoči o Vašoj privrženosti ne samo partikularnoj Crkvi koja Vam je povjerena, nego i općoj Crkvi. Radujemo se ovoj divnoj misijskoj suradnji između Vaše i naše biskupije, suradnji koja uvelike doprinosi naviještanju evanđelja u biskupiji Ngaoundéré. Jamčeći Vam naše ponizne molitve za Vašu službu, upućujemo Vam naše iskrene pozdrave i ujedno čestitamo Svjetski misijski dan“, napisao je u svom pismu.