Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv vojnog biskupa na molitvu i post za mir u Ukrajini

Zagreb (IKA)

Vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan uputio je vojnim i policijskim kapelanima i svim vjernicima Vojnog ordinarijata u RH poziv na post i molitvu za mir u Ukrajini, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnoga ordinarijata.

„Draga braćo svećenici
Poštovani i dragi vjernici,

papa Franjo uputio je poziv vjernicima i svim ljudima dobre volje da osobito na prvi dan korizme, u srijedu Pepelnicu 2. ožujka, mole i poste za mir u Ukrajini.

Pozivam sve Vas da se prema svojim mogućnostima s vjernicima u svojim kapelanijama pridružite pozivu i molitvi svetog Oca. Budimo trajni graditelji mira i pomirenja među ljudima i narodima, između Boga i čovjeka. ‘Sam je utjelovljeni Sin, knez mira, svojim križem pomirio sve ljude s Bogom. Uspostavljajući jedinstvo sviju u jednom Narodu i jednom Tijelu, on je u svojoj vlastitoj puti ubio mržnju (Usp. Ef 2, 16; Kol 1, 20-22), a uzvišen po uskrsnuću razlio je u srca ljudi Duha ljubavi. Stoga su svi kršćani usrdno pozvani da se, ‘čineći istinu u ljubavi’ (Ef 4,15) sjedine sa zaista mirotvornim ljudima kako bi izmolili i izgradili mir“ (Gaudium et Spes 78).  Ono što se ljudima čini nemogućim Bogu je moguće! Molimo, molimo i postimo za mir u Ukrajini!

Draga braćo svećenici! Ako i gdje je to moguće na Čistu srijedu slavite misu s obredom pepeljenja u svojim vojnim i policijskim kapelanijama i pozovite sve na molitvu i post za mir u Ukrajini. Neka nam se svima smiluje dobri Bog, da utihne oružje, da se zaustavi nasilje, da umine mržnja i da zavlada mir.

Zbornom molitvom Crkve osme nedjelje ‘kroz godinu’, njemu Knezu mira upućujemo svoje molitve: ‘Gospodine, ravnaj tijekom svjetskih zbivanja: da živimo u miru te radosno i slobodno tebi služimo’“.