Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Vlade s biskupom Košićem obišao sisačku katedralu u obnovi

Sisak (IKA)

U okviru posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković susreo se i sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, s kojim je obišao katedralu Uzvišenja Svetoga Križa u Sisku koja je u obnovi nakon što je teško oštećena 2020. u potresu, izvijestila je HINA.

Biskup Vlado Košić predsjednika Vlade upoznao je sa štetama na katedrali, ali i drugim vjerskim objektima u biskupiji.

Zbog velikog oštećenja u potresu, zvonik katedrale je morao biti srušen. Ravnateljica Konzervatorskog odjela u Sisku Ivana Miletić Čakširan rekla je da su prilikom pripremnih radova ispod sadašnjeg objekta pronađeni vrijedni arheološki nalazi od rimskog doba nadalje.

Kako je obrazložila, završen je projekt konstrukcijske obnove katedrale, nakon čega će se pristupiti zaštiti arheoloških nalaza, od kojih će dio, s rimskom cestom ispod katedrale, biti dostupan javnosti, javlja HINA.

Sisačka biskupija objavila je da je nakon obilaska razgovor nastavljen u Biskupijskom ordinarijatu. Sudjelovali su i podpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar državne imovine Ivan Paladina te župan Ivan Celjak.

Foto: Vlada RH // predsjednik Vlade s biskupom Košićem u obilasku sisačke katedrale

Foto: Sisačka biskupija // predsjednik Vlade s biskupom Košićem u obilasku sisačke katedrale

Foto: Edina Zuko/PIXSELL // gradilište sisačke katedrale u obnovi

Foto: HINA // predsjednik Vlade s biskupom Košićem u obilasku sisačke katedrale