Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje Zaklade za obnovu Bazilike Presvetoga Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“

Zagreb (IKA)

U Zagrebu je u utorak 23. ožujka predstavljena nova Zaklada za obnovu Bazilike Presvetoga Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“. (kraći izvještaj)

Na prostoru uz baziliku Presvetoga Srca Isusova predstavljena je nova Zaklada za njenu obnovu i izgradnju pastoralnog centra koji će nositi ime po Anamariji Carević – jedinoj žrtvi potresa koji je u ožujku 2020. pogodio Zagreb i okolicu. Anamarija je uslijed zadobivenih teških ozljeda preminula dan nakon potresa, 23. ožujka 2020.

„Ona je, zajedno sa svojom obitelji bila vrlo aktivna župljanka, a Bazilika je bila na neki način njezin drugi dom i vjersko utočište. Kako bi njezino djelovanje othrvali zaboravu, na godišnjicu njezine smrti, predstavljamo Zakladu koja nosi njezino ime i putem koje ćemo skupljati donacije za obnovu Bazilike Srca Isusova, i za izgradnju pastoralnog centra ‚Anamarija Carević‘“, poručio je rektor Bazilike p. Ivan Matić, DI.

Prije samog predstavljanje Zaklade, održana je komemoracija za preminulu Anamariju.

Na predstavljanju nove Zaklade, među ostalima sudjelovali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibor Renić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić.

Također, nazočna je bila obitelj preminule Anamarije i njezini prijatelji iz Nadbiskupske klasične gimnazije.

Bazilika je u potresu u ožujku 2020. pretrpjela veliku štetu, najviše u unutrašnjosti gdje se urušio veliki dio svoda.

bazilika Presvetoga Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu poslije potresa u prosincu 2020. / Foto: Filip Ećimović