Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavnici štovatelja sv. Hedvige hodočastili u Poljsku

Krakov (IKA)

Hrvatski i poljski štovatelji sv. kraljice Hedvige ili Jadvige, iz Hrvatske i BiH hodočastili su od 5. do 9. travnja 2024. u Krakov.

Hrvatske štovatelje predstavljali su predvodnik inicijative štovanja sv. Jadvige u BiH Mladen Miletović i jedan od začetnika inicijative Adam Živić. Inicijativa je pokrenuta 2015. godine, a od 2017. štovatelji se okupljaju na misnim slavljima u čast sv. Jadvige.

Poljske štovatelje predstavljali su Janina Welle, predsjednica poljske zajednice u Zagrebu u ime udruga „Wisla“ i „Kopernicus“ te Jan Kołcz koji od 2019. sudjeluje u većini aktivnosti vezanih za štovanje sv. Jadvige u BiH.

Hodočasnike je u kraljevskoj tvrđavi Vavelu u Krakovu primio krakovsko-vavelski župnik Pawel Baran, uz druge crkvene velikodostojnike pri vavelskoj katedrali. Tom prilikom gosti su im darovali kip sv. Jadvige.

Također su se susreli s članovima laičke Udruge sv. kraljice Jadvige te sestrama sv. Jadvige – Kristovim služiteljicama koji su ih pozvali u Krakov. Tom prilikom su i sestrama darovali istovjetan svetičin kip.

Sestre sv. Jadvige povezane djeluju na tragu redovničke zajednice koja djeluje od 15. stoljeća, a kao ženska grana postoje od 1990 godine. Štovatelji iz BiH i Hrvatske s njima su u kontaktu posljednjih pet godina.