Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo preč. Antun Sente, st.

Zagreb (IKA)

Župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima i dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata preč. Antun Sente, stariji, iznenada je preminuo na Božić, u nedjelju 25. prosinca u jutarnjim satima.

Misa zadušnica slavit će se u srijedu 28. prosinca u 11 sati u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima. Istoga dana u 15 sati, u rodnoj župi preč. Antuna, sv. Lepolda Bogdana Mandića u Orehovici, bit će sprovodni obredi.

Preč. Antun Sente, st. rođen je 28. siječnja 1966. u Zagrebu, od oca Rudolfa i majke Anke. Odrastao je u obitelji s troje djece u mjestu Martinec Orehovički u zagorskoj župi Orehovica. Godine 1980. upisao se u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu gdje je pohađao Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u kojoj je 1984. maturirao.

Školovanje je nastavio na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao 1990. godine. Svoju prvu pastoralnu službu kao đakon obnašao je 1990. u Župi Svih svetih u Sesvetama.

Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za svećenika Zagrebačke nadbiskupije 23. lipnja 1991. godine. Prvu službu župnoga vikara obnašao je u župi sv. Ane u Križevcima od 1991. do 1995., a nakon toga službovao je kao župni vikar u župi Odra i Velika Mlaka. Godine 1997. kao župni upravitelj upućen je u ratom razrušene i opustošene župe Ladvenjak i Vukmanić nedaleko od Karlovca. U godinu je dana materijalno pridigao crkvene objekte tih stradalih župa.

Godine 1998. zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić šalje ga u novoosnovanu zagrebačku župu sv. Nikole biskupa u Stenjevcu gdje je bilo potrebno izgraditi crkvenu građevinu i osnovati živu crkvu vjernika. Tamo je bio župnik punih 16 godina. Od 2001. obnašao je službu dekana u Kustošijskom dekanatu.

Dekretom zagrebačkoga nadbiskupa Josipa Bozanića od 21. kolovoza 2014. bio je župnikom župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima. Na Hrvatskom katoličkom radiju dvije godine (2020.-2022.) predano je surađivao u emisiji „Halo, velečasni?“ gdje je svaki drugi petak odgovarao uživo na brojna pitanja vjernika.

Sveta misa zadušnica slavit će se u srijedu, 28. prosinca 2022. godine u 11 sati u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetiskim Selima. Istoga dana u 15 sati, u rodnoj župi preč. Antuna, sv. Lepolda Bogdana Mandića u Orehovici, bit će sprovodni obredi.