Budi dio naše mreže
Izbornik

Prije pohoda Malti Papa se pomolio u bazilici Svete Marije Velike

Vatikan (IKA)

Papa Franjo se u petak 1. travnja popodne u rimskoj bazilici Svete Marije Velike pomolio pred ikonom Blažene Djevice Marije – Salus Populi Romani (Spasa rimskoga puka), povjerivši Gospi svoje putovanje na Maltu, 36. izvan Italije, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Uobičajeno Papa se pomoli pred ikonom Blažene Djevice Marije – Salus Populi Romani prije i poslije svakog putovanja u inozemstvo. Prvi je put posebno mu dragu baziliku pohodio dan nakon izbora za papu, 14. ožujka 2013. godine.

Jednom je rekao kako u toj ikoni Marije s Djetetom u naručju vidi „vjeru Božjega naroda koji se stoljećima okupljao oko Gospe u trenucima nevolje da bi isprosio znak milosti s neba, jer ono što je nemoguće ljudima nije nemoguće Bogu“.

Ikona Salus Populi Romani uvijek je bila draga papama i isusovcima – sv. Ignacije prvu misu slavio je upravo u bazilici Svete Marije Velike. Pio XII. joj je iskazao odanost kada je 1950. godine proglasio dogmu o Uznesenju. Ta je ikona, osim toga, 2000. godine bila postavljena u Tor Vergati u Rimu u prigodi Svjetskoga dana mladeži, i tom ju je prigodom Ivan Pavao II. povjerio mladima zajedno s križem, da „uvijek bude jasno očito da je Marija vrlo snažna Majka koja vodi Isusu”. Sv. Ivan Pavao II. od samoga početka svojega pontifikata zaželio je da pred tom Gospinom ikonom dan i noć gori svjetiljka, kao svjedočanstvo njegove velike pobožnosti prema Gospi, ističe se u prilogu Vatican Newsa.

Na općoj audijenciji u srijedu 30. ožujka Sveti Otac rekao je da će u Malti biti hodočasnik stopama apostola Pavla, koji je ondje primljen s velikim čovjekoljubljem nakon doživljenog brodoloma na putu za Rim. „Ovo apostolsko putovanje bit će tako prigoda da pođem na izvore navještaja evanđelja, kako bih osobno upoznao živu kršćansku zajednicu koju resi tisućljetna povijest, te kako bih se susreo sa stanovnicima zemlje koja se nalazi usred Sredozemlja i na jugu europskog kontinenta, koja je i dan-danas zauzeta u prihvaćanju mnoge braće i sestara koja traže utočište“, rekao je Sveti Otac.

Papa Franjo će 2. i 3. travnja boraviti u apostolskom pohodu Malti. Geslo pohoda Svetoga Oca je „Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje“ prema retku u Djelima apostolskim (28, 2) iz izvještaja o brodolomu sv. Pavla na otoku Malti.