Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Posveta novoizgrađene crkve Svete Obitelji u Solinu

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je u subotu 5. rujna s početkom u 18 sati misu s posvetom novoizgrađene crkve Svete Obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu.

Snimku svečane mise možete pogledati na YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije i ovdje na portalu Informativne katoličke agencije (IKA).

Nova crkva Svete Obitelji

Podsjetimo, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić blagoslovio je 4. listopada 2013. godine gradilište i početak radova nove crkve u Solinu. Jedanaest godina nakon javnog natječaja i sedam godina nakon početka radova, crkva je završena i bit će posvećena 5. rujna 2020. godine. Gradnju ove suvremene crkve na povijesno važnom lokalitetu financirala je Splitsko-makarska nadbiskupija, koja će od Svete Stolice zatražiti da nosi naslov bazilike.
Autor idejnog rješenja je arhitekt Viktor Vrečko, a crkva je duga 45 metara, široka 34 metara te visoka u presjeku 15 metara. Ukupna bruto površina crkve je 1100 četvornih metara sa 650 sjedećih mjesta. Glavni ulaz je na jugozapadu, a krasi ga portal koji je, u suradnji s g. Vrečkom, izradila firma Vetma d.o.o. Krovna konstrukcija je od lameliranih drvenih nosača. Uz crkvu je izgrađen i pastoralni centar.
Za teološko-umjetničko uređenje unutrašnjosti crkve zadužen je jedan od najboljih suvremenih sakralnih umjetnika, slikar i kipar o. Marko Rupnik koji je, sa svojim timom, na dio iza oltara postavio mozaik koji predstavlja nebeski Jeruzalem, a u čijem je središtu Krist.

Također, na mozaiku su i: Blažena Djevica Marija, sv. Ivan Krstitelj, sv. Josip, sv. Petar i sv. Pavao, evanđelisti Matej, Marko, Luka i Ivan, sv. Dujam, sv. Staš, sv. Lucija, sv. Cecilija, sv. Grgur Nazijanski, sv. Ivan Zlatousti, sv. Jeronim, sv. Franjo Asiški, sv. Klara Asiška, sv. Terezija – Benedikta od Križa, sv. Ivan Pavao II., sv. Majka Tereza, sv. Nikola Tavelić, sv. Marko Križevčanin, sv. Leopold Mandić, bl. Ozana Kotorska, bl. Marija Propetog Isusa Petković i bl. Ivan Merz. Lik bl. Alojzija Stepinca će biti u reljefu zajedno s blaženikovim moćima.

Ostali zidove crkve oslikani su najvažnijim događajima u povijesti spasenja. Na glavnom oltaru, s prednje strane, bit će križ u kojeg su ugrađene moći sv. Dujma.
Župa Gospe od Otoka okuplja oko 14 000 vjernika, a postojeća crkva ima samo 150 četvornih metara. Na vjeronauk redovito dolazi više od 1000 djece iz osnovne škole i oko 500 srednjoškolaca, studenata i mladeži, no nemaju uvjete za sve što im je za župne kateheze potrebno pa su se često, zahvaljujući gradu Solinu, koristili drugi prostori.

Izgradnja nove crkve i pastoralnog centra zadovoljit će prostorne potrebe za pastoralni rad ove velike i žive župne zajednice.

Osim toga, nova crkva ovoga Prasvetišta, postat će mjesto hodočašća mnogim vjernicima, a osobito obiteljima.