Budi dio naše mreže
Izbornik

Prijenos na HRT-u pokorničkog bogoslužja i čina posvete Bezgrješnomu Srcu Marijinu iz Vatikana

Zagreb (IKA)

Hrvatska radiotelevizija (HRT) će na svetkovinu Navještenja Gospodinova, u petak 25. ožujka prenositi pokorničko bogoslužje s činom posvete čovječanstva, napose Rusije i Ukrajine, Bezgrješnomu Srcu Marijinu, koje će predvoditi papa Franjo u vatikanskoj bazilici svetoga Petra.

Prijenos će se moći pratiti na Četvrtom programu (HRT-HTV4) od 17 sati.

Papa Franjo pozvao je biskupe svijeta da mu se pridruže u molitvi za mir i činu posvete. Kao Papin izaslanik apostolski milostinjar kardinal Konrad Krajewski istovremeno će predvoditi čin posvete u Fatimi.

Podsjećamo, Gospa je, ukazavši se 13. srpnja 1917. u tom portugalskom mjestu sv. Franji i Jacinti Marto te Luciji dos Santos, zatražila posvetu Rusije njezinom Bezgrješnomu Srcu, i pričest za zadovoljštinu na prve subote, rekavši da će, ako taj zahtjev ne bude prihvaćen, Rusija širiti svijetom svoje zablude, promičući ratove i progone Crkve. Dobri će, dodala je, biti stavljeni na muke, Sveti Otac će mnogo trpjeti, razni će narodi biti uništeni.

Nakon fatimskih ukazanja nekoliko je puta izvršen čin posvete Bezgrješnomu Srcu Marijinu. Kada je u lipnju jubilejske 2000. godine Sveta Stolica otkrila treći dio fatimske tajne, tadašnji tajnik Kongregacije za nauk vjere nadbiskup Tarcisio Bertone istaknuo je da je sestra Lucija u jednom pismu iz 1989. godine osobno potvrdila da je 25. ožujka 1984. svečanim i općim činom posvete koji je predvodio Ivan Pavao II. učinjeno što je Gospa željela.

Papa Franjo odlučio ponovo izvršiti čin posvete u zajedništvu sa sveopćom Crkvom. Stoga je sve pozvao da mu se na Blagovijest, 25. ožujka pridruže u molitvi za mir i prestanak rata u Ukrajini.

Komentator i prevoditelj prijenosa bit će generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. doc. dr. Krunoslav Novak.