Budi dio naše mreže
Izbornik

Prikupljene donacije za pomoć djeci Etiopije u humanitarnoj kampanji „Pokreni se za obroke“

Zagreb (IKA)

Tijekom proteklih šest tjedana, od 19. rujna do 30. listopada 2022., Marijini obroci provodili su humanitarnu kampanju „Pokreni se za obroke“ s ciljem prikupljanja donacija za svakodnevne školske obroke za djecu u Etiopiji.

Namjera kampanje bio je proći 7153 kilometra, koliko dijeli Hrvatsku od Etiopije, te na taj način prikupiti donacije.

Provodeći svakodnevne aktivnosti hodanja, trčanja, letenja, rolanja, planinarenja ili jednostavnog druženja, sudionici kampanje „Pokreni se za obroke“ prešli su 53542.2 kilometra čime su uspjeli spojiti Hrvatsku i Etiopiju 7.5 puta. Zahvaljujući njihovoj velikodušnosti i spremnosti na pomoć prikupljeno je dovoljno donacija za svakodnevni obrok 349 djece u Etiopiji.

U kampanji Marijinih obroka sudjelovali su mladi i stari, pojedinci i skupine, obitelji i prijatelji, te cijeli razredi u školama. Da djeca imaju najveće srce i spremnost za pomoć, pokazala su i ovog puta kada su za svoje kilometre pronašla i prigodne sponzore te prešla najveći broj kilometara. Kroz provedbu nekih od svojih najdražih sportskih aktivnosti učenici su pomogli da se djeci u Etiopiji osigura svakodnevni obrok te ona time dobiju nadu kako će ponovno u miru uživati u svakodnevnim školskim i dječjim radostima.

Sukobi u Etiopskoj pokrajini Tigray koji su započeli u studenom 2020. godine uzrokovali su neviđene gubitke te gurnuli zemlju u bijedu. Rat je uzrokovao smrt više tisuća ljudi, a još milijuni bili su prisiljeni pobjeći iz svojih domova. Potaknuti izvješćima svjetskih agencija koje rat u Etiopiji nazivaju trenutno najvećom humanitarnom krizom, ali i svjedočanstvima ljudi koji su prošli užase rata, Marijini obroci pokrenuli su kampanju „Pokreni se za obroke“. Kampanja je pokrenuta da bi se podignulo svijest o nezamislivoj tragediji koju svakodnevno proživljavaju stanovnici regije Tigray, te da bi dobrotvornim donacijama pomogli najmlađim pripadnicima etiopskog društva, odnosno djeci.

Marijini obroci neizmjerno su zahvalni svim sudionicima i podupirateljima koji su odvojili dio svog slobodnog vremena te se uključili u kampanju. Ugodno su iznenađeni provedbom velikog broja aktivnosti kojima se podigla svijest o stanju u Tigrayu i Etiopiji te su prikupljene dobrotvorne donacije koje će omogućiti svakodnevni obrok djeci kojoj je to trenutno najpotrebnije, priopćili su iz te humanitarne organizacije.

Marijini obroci Hrvatska dio su međunarodnog projekta koji svakodnevno pruža obrok djeci na mjestu obrazovanja u nekim od najsiromašnijih zajednica svijeta. Trenutno osiguravaju obroke za više od 2.2 milijuna djece u 20 zemalja diljem Afrike, Azije, Latinske Amerike i Kariba. Sto trideset dvije kune dovoljne su da dijete tijekom cijele školske godine prima obrok u školi.

Podsjećamo, u ratu između pobunjeničkog Narodnooslobodilačkog fronta Tigraya (TPLF) i etiopske vlade, na udaru terorista su i kršćani koji bivaju oteti ili ubijeni, a stradavaju i crkve te ostala kulturna baština.