Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje Predsjednika CCEE-a mons. Grušasa o situaciji u Nikaragvi

Prag (IKA)

Predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) nadbiskup Vilniusa Gintaras Linas Grušas objavio je 14. veljače 2023. priopćenje o situaciji u Nikaragvi.

Mons. Grušas istaknuo je da je situacija koju Crkva u Nikaragvi prolazi izvor boli i zabrinutosti. Podsjetio je da je biskup Matagalpe mons. Rolando José Álvarez Lagos 11. veljače osuđen na 26 godina zatvora te mu je oduzeto nikaragvansko državljanstvo. Proteklih dana četvorica svećenika, dvojica bogoslova i đakon iz biskupije Matagalpa, uhićeni zajedno s biskupom, osuđeni su na deset godina zatvora.

Stoga je mons. Grušas u ime predsjednika Europskih biskupskih konferencija okupljenih na skupštini CCEE-a izrazio suosjećanje i solidarnost europskog episkopata s građanima i Katoličkom Crkvom u Nikaragvi.

Dodao je i da je, zapravo, od uhićenja mons. Álvareza bilo nejasno za što ga se tereti, a suđenje nije bilo moguće pratiti. Također, biskup bi izbjegao osudu da je otišao u izgnanstvo u Sjedinjene Američke Države s više od 200 političkih zatvorenika.

Predsjednik CCEE-a naglasio je da Crkva u svim zemljama, pa tako i u Nikaragvi, ne želi ništa drugo osim pridonositi njihovoj dobrobiti.I u vrijeme najvećih progona Crkva je podržavala najslabije, tješila patnike i pružala utočište“, dodao je.

Stoga je potaknuo subraću biskupe da upoznaju vlade svojih zemalja s ozbiljnim kršenjem vladavine prava u Nikaragvi. Istodobno je pozvao „nikaragvanske vlasti da poslušaju glas naroda i donesu odluke u prilog mirnoj tranziciji nakon pet godina sukoba. Također je pozvao na oslobađanje političkih zatvorenika kao znak dobre volje za obnovu dijaloga koji može dovesti do pravednog socijalnog mira i koji će omogućiti napredak zemlje“.

Na kraju priopćenja mons. Grušas iskazao je naklonost i potporu Crkve u Europi progonjenoj Crkvi u Nikaragvi, biskupu Álvarezu i zatvorenim svećenicima, prihvaćajući poziv pape Franje na molitvu za njih i „za sve one koji pate u toj dragoj zemlji“ moleći  „Gospodina da, po zagovoru Blažene Djevice Marije, otvori srca političara i svih građana iskrenom traženju mira, koji se rađa iz istine, pravde, slobode i ljubavi i postiže se strpljivim dijalogom“.