Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje Tiskovnog ureda i pismo kardinala Ouelleta nadbiskupu Viganou o slučaju McCarrick

Vatikan (IKA )

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 6. listopada priopćenje o slučaju Theodora McCarricka, a 7. listopada pismo pročelnika Kongregacije za biskupe kardinala Marca Ouelleta nekadašnjem nunciju mons. Carlu Mariji Viganou.

Mons. Theodoru McCarricku papa Franjo skinuo je 28. srpnja zbog optužbi za pedofiliju kardinalsku čast i naložio njegovu suspenziju od obavljanja svih javnih službi, zajedno s obvezom da ostane u kući u kojoj će provoditi život u molitvi i pokori sve dok se optužbe upućene protiv njega ne istraže u redovitom kanonskom procesu. U priopćenju Tiskovnoga ureda navodi se da je Newyorška nadbiskupija u rujnu prošle godine izvijestila Svetu Stolicu da je jedan muškarac optužio McCarricka za zlostavljanje 70-tih godina prošloga stoljeća. Taj je podatak dodan dotadašnjem stanju istrage koju je naložio Papa. Rezultati istrage vođene u Newyorškoj nadbiskupiji prosljeđivani su u Kongregaciju za nauk vjere, pojašnjava se u priopćenju. Kada su u procesu istrage otkrivene daljnje pojedinosti slučaja, Papa je McCarricku oduzeo kardinalsku čast te svim ustanovama Rimske kurije naložio prikupljanje i vrednovanje daljnjih podataka o slučaju McCarrick. Sveta Stolica bila je svjesna da se u tom postupku mogu otkriti da poduzete mjere nisu u skladu s današnjim pristupom tom bolnom pitanju no, „svrha istrage je potraga za istinom bez obzira dokle može dovesti“. Ponovno se ističe da nema tolerancije prema onima „koji su se okaljali pedofilijom kao ni prema onima koji su to pritajivali“.

U pismu McCarricku objavljenom u Vatikanu u nedjelju 7. listopada pročelnik Kongregacije za biskupe kardinal Marc Ouellet odgovorio je pak na optužbe nekadašnjega nuncija nadbiskupa Carla Marije Viganoa protiv Pape. On ga je naime krajem rujna zatražio dokumente koji navodno pokazuju pogrešno postupanje Vatikana u vezi s optužbama protiv McCarricka. Premda kardinal Ouellet, u pismu na tri stranice, ne isključuje moguće pogrešne procjene kurije u slučaju McCarrick, odlučno odbacuje mnoge Viganove optužbe kao potpuno neutemeljene i poziva ga da na pokajanje. Kardinal ističe da premda je pismo napisao s Papinim dopuštenjem, u njemu su njegove osobne procjene kao prefekta Kongregacije za biskupe koje se temelje na dokumentima njegove ustanove i osobnim kontaktima.