Budi dio naše mreže
Izbornik

Prodaja božićnih drvaca na Trgu bana Josipa Jelačića

Zagreb (IKA)

U sklopu nacionalnoga humanitarnog programa „Za 1000 radosti – Govori dobrim!“ Hrvatski Caritas u suradnji s Hrvatskim šumama d. o. o. organizirao je u subotu 17. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu prodaju božićnih jelki kako bi se prikupila pomoć za siromašne obitelji diljem Hrvatske.

Nabavljajući drvca s korijenom građani skrbe za vlastitu obitelj, pomažu obiteljima u potrebi, ali i podupiru očuvanje zelenih resursa Hrvatske. Ukupno je bilo ponuđeno 200 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke (po cijeni od 100 do 250 kuna, ovisno o veličini i vrsti drvca). Za svako drvce bilo je moguće dati i više od predloženog iznosa, ali i kupiti ga te namijeniti nekoj obitelji u potrebi.

U akciji su sudjelovali i volonteri Hrvatskog Caritasa. Članovi Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (Frama), studenti i studentice Hrvatskoga katoličkog sveučilišta pomagali su Zagrepčankama i Zagrepčanima izabrati božićno drvce, odnijeti ga do prijevoznog sredstva, a za one kojima je to nužno, omogućen je i besplatan prijevoz drvaca do kućnih vrata.

Volonter Stjepan Kelčić kazao je da Frama i OFS skoro 20 godina sudjeluju u akciji „Za 1000 radosti – Govori dobrim!“ zajedno s Hrvatskim Caritasom.

Hrvatski Caritas je na prigodnim štandovima nudio i svoje promotivne materijale: dobre kartice „dobrice“, narukvice i naljepnice, a dobrovoljni prilozi namijenjeni su također siromašnim obiteljima.

U akciji je sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koja je zahvalila i čestitala Hrvatskom Caritasu i Hrvatskim Šumama u ime Vlade RH.

Kao gosti promicatelji potporu su, uz ostale, dale pjevačica Ivana Marić, tenisačica Ana Konjuh i glumica Marijana Mikulić.

Ivana Marić rekla je da privilegiju javne ličnosti treba koristiti na najbolji mogući način – skretanjem pozornosti na bitne stvari. „Velika mi je čast biti dio ove cijele priče i dobiti priliku pozvati ljude da se uključe u akciju“, kazala je.

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa fra Tomislav Glavnik na kraju akcije zahvalio je svim dobrim ljudima, volonterima, tvrtkama, napose Hrvatskim šumama i svima onima koji su prepoznali angažman svih Caritasa u Hrvatskoj, što se nesebično daju tijekom cijele godine. Pozvao je ljude da podrže i pomognu programu „Za 1000 radosti – Govori dobrim“ i tako nekome uljepšaju ne samo Božić, nego život.

Fra Tomislav je poručio svima kojima je teško da ne gube nadu. „Uz vas smo! Hrvatski Caritas stvarno želi pomoći“, kazao je.

Tijekom višesatnog programa, Zagrepčanke i Zagrepčane animirala je novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Antonia Ćosić.

Svi koji se žele uključiti u program Hrvatskog Caritasa „Za 1000 radosti – Govori dobrim!“ mogu to učiniti pozivom na donacijski telefon 0609010. Cijena po pozivu je 6,25 kn (PDV uključen). Također, moguće je uključiti se i uplatom na poseban račun Hrvatskog Caritasa u Privrednoj banci Zagreb: IBAN HR4023400091510126452 (poziv na broj 7-22) ili online uplatom na www.caritas.hr, kao i donacijom proizvoda, roba i usluga.