Budi dio naše mreže
Izbornik

Proglas kardinala Bozanića o kauzi beatifikacije sl. B. Janeza Strašeka

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić je na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak 11. lipnja, izdao Proglas „Kauza beatifikacije sluge Božjega p. Janeza Strašeka C.M. iz Misijske družbe Svetog Vinka Paulskoga“ koji prenosimo u cijelosti.

PROGLAS
Kauza beatifikacije sluge Božjega p. Janeza Strašeka C.M.
iz Misijske družbe Svetog Vinka Paulskoga

Sukladno čl. 3. Upute Kongregacije za kauze svetih Sanctorum Mater (dalje: Uputa), dobivši pristanak Hrvatske biskupske konferencije (usp. čl. 41, §1 Upute) kao i Nihil obstat Kongregacije za kauze svetih (usp. 45, §1 Upute), očekujući službeno otvaranje Kauze za beatifikaciju sluge Božjega p. Janeza STRAŠEKA, ovime obavještavamo vjernike Zagrebačke nadbiskupije kao i sve ljude dobre volje da je ova inicijativa od interesa za našu mjesnu Crkvu.

P. Janez STRAŠEK, svećenik i član Misijske družbe Svetog Vinka Paulskog, rođen je 11. prosinca 1906. godine u mjestu Slake u Sloveniji, ubijen je iz mržnje prema vjeri (in odium fidei) dana 30. ožujka 1947. godine nakon jutarnje nedjeljne mise na putu iz Župe Ozalj u Župu Svetice u našoj Nadbiskupiji. P. Strašek u to je vrijeme upravljao Župom Sv. Vida mučenika u Ozlju i Župom Rođenja Blažene Djevice Marije u Sveticama.

Na temelju svega navedenog pozivamo vjernike i sve druge osobe da nam izravno priopće sve vijesti iz kojih se na bilo koji način mogu iščitati elementi povoljni ili suprotni glasu svetosti i mučeništvu Sluge Božjega.

Prema kanonskim odredbama koje se odnose na ovaj slučaj, svi oni koji posjeduju spise (rukopise, dnevnike, pisma…) ili kakvu drugu vrstu dokumentacije (video, audio…) o sluzi Božjem p. Janezu STRAŠEKU pozvani su da ih dostave Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu, Kaptol 31, s naznakom: za Kauzu beatifikacije p. Janeza Strašeka.

Ujedno određujemo da ovaj Proglas bude pročitan u Župi Sv. Vida mučenika u Ozlju i Župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Sveticama, da bude tri mjeseca izvješen na oglasnoj ploči Nadbiskupskog duhovnog stola (usp. čl. 1, § 3 Upute) te objavljen na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije kao i drugim prikladnim sredstvima javnog priopćavanja.

Josip kardinal BOZANIĆ
nadbiskup zagrebački, v. r.

Mons. Stjepan Večković
kancelar, v. r.