Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Antićeva na Trsteniku u Splitu

Split (IKA/TU)

U Samostanu o. Ante Antića u Splitu u subotu, 4. ožujka, svečano je obilježena 58. obljetnica smrti časnoga sluge Božjega oca fra Ante Antića, a euharistijsko slavlje u franjevačkoj samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

U propovijedi je biskup Glasnović govorio o o. Antiću kao duhovniku i odgojitelju naglasivši kako osobito danas trebamo dobrih duhovnika i odgojitelja. Roditelji su toga osobito svjesni. Odgojitelj treba dobro poznavati i antropologiju. No više od svega treba biti svjedok Božje ljubavi jer samo primjeri privlače. Takav je bio o. Antić skrbnik za potrebite, pobožan Presvetom Trojstvu.

Mons. Glasnović je istaknuo važnost redovitoga sudjelovanja u sakramentima te čitanja i slušanja Božje riječi. Jedino je tako moguća istinska nutarnja preobrazba, metanoia. U svojoj je propovijedi govorio o životu kršćana kao ljubljene djece Božje, naglasivši da nema ljubavi bez žrtve i patnje. O. Ante Antić bio je svjestan svoje nemoć, ali i Božje svemoći. Poniznost mu je bila voditeljica. Biskup se osvrnuo na brojna pisma koja je o. Ante upućivao kao savjete i duhovnu pomoć svećenicima i redovnicama u kojima ih je pozivao na življenje na slavu Božju, a nju je Antić iščitavao na Isusovom licu. Za njega je Krist uistinu bio put, istina i život. Na kraju svoje propovijedi biskup Glasnović pozvano je sve nazočne na svet život po uzoru na o. Antu Antića.

U koncelebraciji s dubrovačkim biskupom sudjelovali su: fra Domagoj Volarević, gvardijan samostana o. Ante Antića, fra Siniša Balajić, magistar franjevačkih bogoslova, don Đuliano Trdić, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa te još jedanaest svećenika. Kod oltara su služili đakoni: fra Marko Pudar i don Ivan Mamić. Slavlje je privuklo veliki broj vjernog puka budući da lik o. Ante Antića grad Split sve više i bolje upoznaje.

Na euharistijskom slavlju sudjelovale su i Školske sestre franjevke, sestre Službenice Milosrđa – Anćele, sestre Milosrdnice svetog Vinka Paulskog i bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Misno slavlje animirali su bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja ministrirajući i predvodeći pjevanje pod ravnanjem prof. Pere Prosenice. Zboru bogoslova pridružile su se i časne sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskog i Župni zbor svetog Franje na Obali. Središnjoj proslavi prethodila je trodnevna priprava.