Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana Prikazanja Gospodinova i Dana posvećenog života u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnica i Dan posvećenog života proslavljeni su u petak, 2. veljače 2024. u crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.

Toga je dana počela i devetnica Gospi Lurdskoj, koja se u toj crkvi slavi od 1892., kada su franjevci iz Lurda donijeli Gospin kip i blagoslovili ga. Večernje misno slavlje u zajedništvu s gvardijanom Samostana Presvetog Trojstva fra Slavkom Milićem i ravnateljem Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti fra Ivanom Crnkovićem predvodio je gvardijan franjevačkog samostana u Tvrđi u Osijeku fra Venancije Mihaljević.

Pojašnjavajući u prigodnoj homiliji Dokument koji je izdala Hrvatska Biskupska konferencija, a u kojem se razmatra o Danu posvećenog života, koji je 1997. uveo papa Ivana Pavao II., fra Venacije je uz ostalo rekao: „Lijepo kaže ovaj Dokument da su, posvećeni život, laička društva i pokreti karizmatički darovi, jer su oni prvenstveno svojim apostolatom, socijalom, razvijanjem školstva, zdravstva, brinući se za one potrebite, siromašne, beskućnike, Kristov znak podignut ovome svijetu. U ovome svijetu ratova i nemira Bog, koji je mir, i koji nam je došao navijestiti mir neka bude baština kako nama osobama posvećenoga života tako i svakom kršćaninu, svakom Isusovom učeniku.“

Aktualizirajući evanđelje toga dana, koje govori da su se Marija i Josip vratili u Nazaret – svoj grad gdje je dijete raslo u dobi, milosti, mudrosti i svakome dobru naglasio je kako je to najljepša želja i molitva za djecu i mlade da i oni poput Isusa rastu u dobi, mudrosti, milosti i svakome dobru.

Kako je na misi uz brojne vjernike na misi sudjelovalo oko 20 redovnica iz nekoliko družbi koje djeluju u Slavonskobrodskom dekanatu, one su zajedno s domaćim franjevcima na kraju mise pred okupljenom zajednicom iskazali predanje Bogu i obnovili svoje redovničke zavjete, obećavši da će do kraja života služiti Gospodinu u poslušnosti, siromaštvu i čistoći. Fra Venancije je pozvao i ostale vjernike da i oni zajedno s njima obnove svoje bračne zavjete.

Devetnica Gospi Lurdskoj nastavlja se do subote, 10. veljače kada će misna slavlja počinjati u 18:30, a krunica u 18 sati. Predvoditelji slavlja uz fra Venancija su fra Matija Marijić i fra Mislav Lukačević.

Na sam blagdan Gospe Lurdske, u nedjelju, 11. veljače, euharistijska slavlja su u 7, 8:30, 10, 11.30 i u 17 sati. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom počinje u 17 sati, a predvodit će ga đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.