Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u crkvi sv. Frane na Obali u Splitu uz blaženikovu relikviju

Split (IKA)

Spomendan bl. Alojzija Stepinca proslavljen je u petak 10. veljače 2023. u crkvi sv. Frane na Obali u Splitu.

U povodu proslave Stepinčeva Samostan sv. Frane na Obali petu godinu zaredom organizirao je dolazak relikvijara s komadićem blaženikova tijela iz zagrebačke katedrale. Samoj proslavi prethodila je trodnevna priprava. Moći su izložene vjernicima na štovanje prvog dana trodnevnice prije večernje mise koju je predslavio fra Domagoj Volarević.

U propovjedi je govorio o čovjeku koji je stvoren na sliku Božju. On je jedini od stvorenja obdaren razumom i njegova je uloga ostvariti Božji plan u kojem se dostojanstvo čovjeka mjeri ljubavlju koju u srcu nosi i pokazuje. Vjernicima je poručio da ne smiju imati farizejsko srce nego u duhu Isusovih riječi birati život u kojem će se prepoznavati Bog i njegovo milosrđe. Istaknuvši primjer bl. Alojzija, kazao je da je on bio prepoznatljiv svjedok Božje ljubavi.

Don Marko Trogrlić predslavio je večernju misu drugog dana. Istaknuo da iz srca čovjekova izlazi ono što je dobro, ali i zlo koje rađa mržnjom i onečišćuje svijet i ljude. Istaknuo je da kršćani trebaju poput bl. Alojzija u svijet unositi dobrotu Božju.

Misu je na posljednji dan trodnevnice predslavio don Vjenceslav Kujundžić. Govoreći o blaženiku, njegovoj odvažnosti i hrabrosti koju je kao nadbiskup pokazivao u teškim vremenima za vjerni puk, naglasio je da je čvrstoća njegove vjere poticaj današnjim vjernicima da budu kršćani koji su za Boga spremni podnijeti svaku žrtvu.

Na Stepinčevo su slavljene tri mise te je u 14 sati održana Ura preminuća bl. Alojzija. Prijepodnevne mise predslavili su domaći fratri o. Damjan Glavaš i o. Paško Mandurić. Nakon misa vjernici su imali priliku iskazati štovanje prilazeći blaženikovim relikvijama.

U Uri preminuća sudjelovali su franjevački bogoslovi i vjerni puk, razmatrajući posljednje trenutke blaženikova ovozemnog života.

Svečana proslava Stepinčeva zaključena je večernjim euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Ante Vučković. Tom prilikom istaknuo je riječi knjige Mudrosti o dušama pravednika koje su u ruci Božjoj. Rekao je da bezbožničke oči ne vide ono što vide oči vjernika. Govorio je o miru koji izlazi iz srca čovjeka koji snažno živi svoj odnos s Bogom. Upravo je to bio bl. Alojzije koji je u svijetu živio u svetosti i iskrenosti Božjoj, ne u mudrosti tjelesnoj, nego u Božjoj milosti kako je Pavao pisao Korinćanima, poručio je. Prisutne je potaknuo da po uzoru bl. Alojzija svjedoče evanđelje.

Na kraju svečanoga euharistijskog slavlja svi prisutni su ispred relikvija bl. Alojzija izrekli molitvu za blaženikovo proglašenje svetim.

Uz fra Antu misu su suslavili domaći franjevci konventualci, gvardijan fra Martin Jaković i fra Roko Bedalov.