Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Mihovila u Žminju u znaku svećeničkih i redovničkih jubileja

Žminj (IKA)

Župa sv. Mihovila arkanđela u Žminju proslavila je svetkovinu svog zaštitnika u četvrtak 30. rujna 2022. svečanom misnom poldanicom.

Prema tradiciji, misu poldanicu na župnu svetkovinu iz godine u godinu naizmjenično predslave svećenici rodom iz župe Žminj, a suslave bivši župnici, svećenici iz Pazinskog dekanata te okolnih župa.

Ove godine predslavitelj je bio pulski dekan i župnik pulske Župe sv. Pavla preč. Milan Mužina, a suslavilo je dvadesetak svećenika. Riječ pozdrava okupljenima je uputio domaći župnik vlč. Jordan Rovis.

Predslavitelj je na početku homilije podsjetio da je Mihovil, „Tko je kao Bog“, borac protiv oholih anđela koji su se pobunili protiv Boga. Gabriel, čije ime znači „Snaga Božja“, navijestio je Blaženoj Djevici Mariji da će postati majka Sina Božjega, a otkriva tajnu i starcu Zahariji da će mu žena roditi sina Ivana koji će krstiti Isusa. „Rafael, čije ime znači ‚Božji lijek‘, je po svojoj službi dotaknuo Tobijine oči i uklonio tmine njegove sljepoće“, dodao je.

Podsjetio je da „prije nego li je Bog stvorio svijet i ljude, stvorio je u nebeskim visinama nebrojene anđele. Anđeli postoje prije svega da slave Boga. Oni su Božji poslanici, izvršitelji Božje volje i njegovih poruka ljudima“. „Svaki od nas ima svog anđela čuvara“, rekao je predslavitelj. Prisjetio se je da je njegov nono „uvijek govorio da ga je anđel upozoravao u pojedinim životnim situacijama“.

„Sv. Mihovil svojim imenom upozorava otpale anđele i nas ljude na veličanstvo Božje, time nas poziva da priznamo Boga za svojega Stvoritelja i Gospodina. Mihovil je tako postao vođom svih anđela, on je prvi kod Boga po svojoj odanosti Bogu, stoga njegovo ime označava njegovu veličinu i moć.“

Predslavitelj je potom pojasnio pojedine elemente oltarne pale na glavnome oltaru u žminjskoj crkvi. „Mač koji sv. Mihovil drži u svojoj desnoj ruci, da njime kazni pobunjene anđele je sila pravednosti Božje koja kažnjava grijeh. Vaga koju drži u lijevoj ruci označava pravednost Božju koja prosuđuje dobra i zla djela, te ih nagrađuje ili kažnjava. Bog će i naša dobra i zla djela, jednom, na kraju života, odvagnuti i po tome će se vidjeti jesmo li zaslužili raj ili pakao. Zmaj pod nogama sv. Mihovila prikazuje nam pobjedu tog Božjeg anđela nad Luciferom i njegovim pristašama. Bog je Mihovila postavio kao nebeskog vođu da prima sve duše koje s ovoga svijeta sele u vječnost.“

„Anđeli na čelu sa sv. Mihovilom mole za nas i prinose Bogu naše molitve, naša dobra djela, našu dobrotu, požrtvovnost, ali ukazuju i na zla djela“, podsjetio je propovjednik.

„Zato nas anđeli upućuju na dobro i vraćaju na pravi put spasenja. Oni se brinu za naše posvećenje, oni nam nastoje pomoći da se duhovno uzdignemo, da se više približimo Bogu, oni nam pomažu u našim potrebama i čuvaju nas od napasti i nesreće. Oni su s nama posebno u posljednjim trenutcima našega života kad se rastajemo s ovim svijetom. Zato smo u teškim i lijepim trenutcima pozvani moliti molitvu anđelu čuvaru“, rekao je te je anegdotalno naglasio njezinu važnost.

Ispripovjedio je kako je upravo detalj poznavanja te molitve, što je bilo jedino čega se je jedno oteto malo dijete sjećalo kada ga je policija spasila od otmičara, bio trag zahvaljujući kojem su ga uspjeli vratiti roditeljima. „I iz ovoga primjera vidimo da molitva spašava život“, rekao je preč. Mužina.

„Dragi Žminjci, ne zaboravite našega svetega Mihovila kamo god pošli“, pozvao je okupljene.

Misi su, uz okupljene vjernike, nazočili načelnik Općine Žminj Željko Plavčić, predsjednica Općinskog vijeća Sara Mužina, ravnateljica žminjske osnovne škole Miranda Damjanić Roce te ravnateljica mjesnog vrtića Nevia Jedrejčić. Obzirom da je sv. Mihovil uz ostalo i zaštitnik policije, misi je tradicionalno nazočio i načelnik Policijske postaje Rovinj Branko Bestulić, tre predstavnici policijskih postaja iz drugih obližnjih gradova.

Na kraju je, prema tradiciji, župnik domaćin izrekao čestitke i uručio prigodne darove jubilarcima među nazočnim svećenicima. Ove godine preč. Mladen Matika slavi 25 godina svećeništva. Župnik je spomenuo i 60. obljetnicu svećeništva preč. Željka Stavera, koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao sudjelovati, a dijamantni jubilej, 60. obljetnicu slavi i vlč. Aleksandar Branimir Petrović, svećenik koji nije rodom iz Žminja, ali koji često dolazi u tu župu i pomaže župniku, no ni on nije zbog bolesti mogao biti prisutan. Još jedan poseban jubilej koji je proslavljen tom prigodom je i 25 godina djelovanja s. Auguste Modrušan u žminjskoj župi.

U kontekstu čestitanja s. Augusti vlč. Rovis je najavio i svečano obilježavanje 50. obljetnice prisustva sestara milosrdnica u Žminju. Proslava će biti sredinom došašća, a za tu je prigodu u pripremi i izdavanje prigodne publikacije.

Pjevanje je predvodio Župni zbor sv. Mihovila pod ravnanjem Aleksandre Orbanić te uz orguljsku pratnju Nele Božac.