Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Uzašašća u Svećeničkom domu u Đakovu

Đakovo (IKA/TU)

U kapeli Svećeničkog doma u Đakovu koja je posvećena Uzašašću Gospodinovu u četvrtak, 18. svibnja 2023. svečanim misnim slavljem proslavljena je naslovna svetkovina. Misu je predvodio đakovački-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

U suslavlju su među ostalim bili umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, pomoćni biskup Ivan Ćurić, ravnatelj Doma vlč. Pero Vidović i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera preč. Mato Gašparović.

Na početku misnoga slavlja nadbiskup je svim umirovljenim svećenicima, ravnatelju, časnim sestrama i djelatnicama i djelatnicima Doma čestitao svetkovinu Uzašašća.

U homiliji nadbiskup Hranić je rekao: „Mi smo plod toga evangelizacijskoga poslanja Uskrsloga i na nebo uzašloga Isusa, on nam danas poručuje evo ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta. Dok svetkovina Uskrsa naglašava ono što se dogodilo s mrtvim Isusom tj. dok naglašava činjenicu da je Isus pobijedio smrt da je živ iz groba ustao te naglašava dimenziju njegove uskrsne pobjede i nadvladavanja onoga što čovjeka smrtno ugrožava i radi čega je Krist lio krvav znoj i umro na križu, današnja svetkovina Uzašašća Gospodinova ističe drugu stranu iste medalje Božjega uskrsnoga zahvata kojim Isusovo čovještvo njegova ljudska narav biva ravnopravno uključena u život Presvetoga Trojstva“.

Nadalje se nadbiskup osvrnuo i na Duha Svetoga koji silazi na sve ljude i po njegovu djelovanju uskrsna preobrazba zahvaća čitavu stvorenu stvarnost. Mons. Hranić se osvrnuo i na svetkovinu Marijina uznesenja na nebo koja također tumači blagdan Uznesenja Gospodinova. Djevica Marija je prva od svih ljudi sjedinjena sa svojim Sinom ušla u nebesku slavu i tako potvrdila da su nebo i uskrsna proslava budućnost svih članova Crkve.

„Svećenik kao čovjek zagledan u nebo postaje zauzet i na zemlji te u tu svakodnevicu unosi Isus Krista i afirmira evanđeoske vrednote kao put, istinu i život. Vrednote neba koje su se nastanile u našem svećeničkom srcu mi ugrađujemo u stvoreni svijet i njima nastojimo prožeti sve međuljudske odnose i sva područja svoga osobnoga, a onda i sva područja obiteljskog, društvenog, gospodarskog, političkog i kulturnog života i djelovanja. I tako oko sebe stvaramo prostor Kraljevstva Božjeg, ljudsku povijest pretvaramo u povijest spasenja. Mi dijecezanski svećenici se zato ne povlačimo iz profanog svijeta i ne bježimo od zla u ovome svijetu i od svakodnevnih obaveza nego snagom Duha Svetoga se sa svime suočavamo i prihvaćamo svoju crkvenu i svoju društvenu odgovornost. Stvarnost oko nas i sva stvorenja se tako po našem svećeničkom životu i zauzimanju u skladu s uskrsnom budućnošću počinju oslobađati robovanja pokvarljivosti i sudjelovati u slobodi i slavi djece Božje”, kazao je nadbiskup.

„Vjerujem da se svaki od nas trudi da se ta sloboda i slava djece Božje, da ju svako od nas doživljava u svom srcu, u slobodi od svega onoga što nas veže uz ovaj svijet i čini robovima ovoga svijeta i što više dopuštamo Kristu Gospodinu da nas on oslobodi da budemo po sjedinjenju s njime po suobličenju njemu Uskrslome, suobličeni njemu i da naše srce bude uistinu trajno svaki dan uzdizano k njemu. Da naš pogled bude uzdizan, uzdignut u nebo, da budemo zagledani u nebo i da uistinu osjećamo kako se ta uskrsna radost nastanjuje u nama i kako onda tu uskrsnu radost uspijevamo posvjedočiti i prenijeti drugima. Jer ako je uskrsna radost suobličenje zajedništva s Isusom u nama onda to nužno preko našega lica izlazi van i time obogaćujemo druge. Činimo da i ovdje ova zajednica Svećeničkoga doma uistinu bude prostor ostvarenja Kraljevstva Božjeg. Kraljevstvo Božje ovdje na zemlji, predokus toga kraljevstva i još više i još zaufanije, još radosnije, s većom nadom i pouzdanjem budemo zagledani u nebo kao svoju budućnost i da se radujemo što smo se trudili i što s mirom možemo kazati da smo ostvarili svoje poslanje i svoju budućnost, da smo dobar boj bili i da sada sve predajemo Kristu jedinome sucu živih i mrtvih koji nam otvara put u zajedništvo trojstvenoga života“, zaključio je mons. Hranić.

Liturgijsko sviranje i pjevanje predvodili su mo. Vinko Sitarić i vlč. Vinko Brezovar, također korisnici Doma.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratio ravnatelj Vidović koji je u ime djelatnika i svećenika koji žive u domu te u svoje osobno ime zahvalio nadbiskupu Hraniću, pomoćnom biskupu Ćuriću i umirovljenom nadbiskupu Srakiću, preč. Gašparoviću, vlč. dr. Stjepanu Radiću, rektoru Sjemeništa i preč. Ivanu Leniću, župniku Župe Svih Svetih koji su došli na proslavu prve godišnjice svetkovine Uzašašća u kapelu Doma. Zahvalio je svima koji u Domu rade i skrbe za umirovljene svećenike, kojih je trenutno 25 u Domu, i svima skupa čestitao svetkovinu Uzašašća.