Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen 52. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

Kondžilo (IKA)

Pedeset drugi Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije proslavljen je u subotu 27. svibnja 2023. u župi Komušina i na brdu Kondžilo, izvijestila je Nedjelja.

Kao i ranijih godina proslavu su organizirali Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini. Geslo ovogodišnjeg susreta bilo je „Hodimo stazama Gospodnjim“ (usp. Iz 2, 3).

Obilježavanje Dana mladih počelo je u petak 27. svibnja, misom uočnicom, koncertom i svjedočanstvom fra Marina Karačića te radionicom za mlade i noćnim križnim putem.

U subotu su, od ranih jutarnjih sati, pristizali hodočasnici – pješice i automobilima, a dočekivali su ih volonteri NCM-a. Prema višegodišnjoj tradiciji, najprije su se okupili pored vanjskog oltara iza župne crkve gdje je upriličeno pokorničko bogoslužje koje je predvodio pastoralni suradnik u NCM-u i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu vlč. Ljubo Zadrić. Nakon toga bila je prigoda za slavlje sakramenta pomirenja.

Uslijedio je poziv župnika i čuvara svetišta preč. Borisa Salapića na molitvu pred slikom Gospe Komušanske, koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić. Potom je blagoslovio one koji su nosili sliku te je krenula svečana procesija, u kojoj su ove godine ponovno sudjelovali brojni vjernici iz svih krajeva BiH, ali i iz Hrvatske te drugih zemalja Europe.

Putem do brda Kondžila nošena je Gospina slika, moljena krunica te su pjevane marijanske pjesme.

Dolaskom na uzvišenje, na kojem se nalazi vanjski oltar i kapelica, ponovno je bila prigoda za slavlje ispovijedi do početka euharistijskog slavlja koje je predvodio mons. Vukšić. Suslavili su generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, župnik vlč. Salapića te još 15-ak svećenika.

Okupljene je na početku pozdravio nadbiskup Vukšić, uputivši poseban pozdrav mladima koji obilježavaju svoj dan.

Nakon svetopisamskih čitanja koja su pročitali Marko Babić iz Župe Presvetog Srca Isusova – Prozor i Dragana Pejić iz Župe sv. Ane – Vrbovac, nadbiskup je uputio propovijed, koju je započeo osvrtom na ovogodišnje geslo. Pojasnio je da se njime nastavlja, u duhovnom smislu, ono što se na istom mjestu razmatralo i događalo godinu ranije pod geslom: „Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje (Lk 1, 39)“. Kazao je da je ovogodišnje geslo izraz „zajedničke želje da cijeli naši životi, obogaćeni plemenitošću i dobrotom, budu hod, djelo i molitva, kojim ćemo uvijek odavati čast Bogu i očitovati poštovanje i brigu za svakoga čovjeka“.

„Hoditi putom Gospodnjim znači živjeti i skladu s Božjom voljom, a plod toga je ostvarenje njegove volje u osobnom životu. Iz tog izrasta također život u duševnom miru pojedinaca i društvenom skladu cijelih ljudskih zajednica. U tom stanju narodi i plemena će mačeve prekovati u plugove, a koplja u srpove. I živeći tako, narod neće dizati mača protiv naroda niti će se više učiti ratovanju. To je stanje prosvijetljenosti voljom Božjom u kojemu se ostvaruje Prorokov poziv da se hodi u Gospodinovoj svjetlosti (Iz 2,4-5)“, objasnio je propovjednik.

Posvijestio je da se vršenje volje Božje očituje na dva načina: u osobnoj i zajedničkoj molitvi, javnom ispovijedanju vjere i pobožnostima, te u osobnom životu koji je usklađen s voljom i pravilima Božjim. „Pogotovo nam to poručuje Gospodin Isus koji od svojih učenika, a i od svih drugih ljudi, očekuje da zapovijed ljubavi vodi njihove živote i njima ravna. To jest, važno je ustima ispovijedati svoju vjeru i riječima izricati svoje molitve, i na takav način klanjati se svemogućemu Bogu, ali to se vrši na pravi kršćanski način samo kad se stvarno i svakodnevno hodi Božjim putovima. To jest, kad se zaista voli ljude i druga Božja stvorenja, kad se nastoji biti odgovoran u osobnom i obiteljskom životu, kad se savjesno obavlja dužnosti i doprinosi jačanju sklada među ljudima i u društvu“, rekao je mons. Vukšić.

Naglasio je da „sve to mora biti vidljiv i prepoznatljiv plod zdrave kršćanske pobožnosti“ i da „samo na takav način naše ispovijedanje vjere i naše kazivanje da smo kršćani postaje svjedočanstvo za Krista, a naše molitve i druge pobožne vježbe nalaze svoje ostvarenje i donose željeni plod“.

Vrhbosanski nadbiskup se zatim osvrnuo na poziv proroka Izaije Božjem narodu na obraćenje i na dublje upoznavanje vlastite vjere i pripadnosti Bogu, govoreći da je taj poziv upućen i čovjeku današnjice, odnosno novom izabranom narodu da bi bio na ispravnom putu koji vodi do Gospodina.

„Taj put, svima nam je poznato, nije lagan nego vrlo zahtjevan, ali je častan i veličanstven i jedini donosi pravu i istinsku unutrašnju sreću i radost, osigurava društveni mir i slogu i omogućuje složan rad za opće dobro. Naspram tomu, nisu rijetke situacije kada čovjeka njegovo konkretno ponašanje, razmišljanja i djela udaljavaju sa staza Gospodnjih i vode stranputicama što ga ne čini sretnim. Stoga je potrebno trajno se obraćati i vraćati na Božje putove“, potaknuo je mons. Vukšić, pozivajući mlade i okupljene vjernike da se odvaže svakodnevno izabirati staze Gospodnje i njima hoditi.

Podsjetio je da su svi vjernici, uz to što su pozvani na osobno obraćenje i posvećenje, pozvani biti odgovorni za obraćenje i posvećenje drugih ljudi kao i dati svoj doprinos za cijelu Crkvu, odgovorno živjeti svoju crkvenu pripadnost. „To se u Crkvi naziva sinodalnost. U skladu s nakanom cijele Crkve da se, u povodu blagdana Pohoda Blažene Djevice Marije, u svim biskupijama u Gospinim svetištima moli za uspjeh opće Biskupske sinode koja će početi u mjesecu listopadu, danas se rado i ponizno pridružujemo toj nakani“, rekao je nadbiskup.

Na kraju je ponovno uputio poziv cijeloj „nadbiskupijskoj zajednici da se oni, koji ne sudjeluju na ovom hodočašću, istoj nakani pridruže u svojim župnim i redovničkim zajednicama, danas ili na završetku marijanskog mjeseca svibnja, na euharistijskim slavljima, molitvom krunice i osobnom molitvom“.

Molitvu vjernika pročitali su i darove prinijeli skauti iz Župe sv. Luke iz Novog Grada i Župe Presvetog Trojstva iz Novog Travnika.

Pjevanje su predvodili članovi zbora mladih vjerničke zajednice Presvetog Srca Isusova iz Prozora.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio župnik domaćin koji je izrazio zahvalnost onima koji su došli, a posebice onima koji su na bilo koji način sudjelovali u organiziranju Dana mladih.

Nakon mise vjernici su se ponovno u dostojanstvenoj procesiji, tijekom koje se molila krunica i pjevale marijanske pjesme, uputili prema crkvi gdje je nadbiskup Vukšić priveo kraju molitveni dio Dana mladih.

Ondje je za sve bila organizirana okrjepa, a poslije ručka uslijedio je program za mlade u okviru kojeg su sudionici predstavili rad u skupinama od prethodnoga dana te su upriličene animatorske igrice, izvijestila je Nedjelja.