Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Antuna Padovanskog u Cavtatu

Cavtat (IKA)

Blagdan sv. Antuna Padovanskog proslavljen je u četvrtak 13. lipnja, u vrtu franjevačkog samostana Gospe od Snijega u Cavtatu, euharistijskim slavljem koje je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović.

Koncelebrirali su župnik Župe sv. Nikole u Cavtatu i dekan Konavoskog dekanata don Mato Karamatić te svećenik franjevačke provincije Bosne Srebrne fra Petar Matanović.

Mons. Glasnović govorio je o životu sveca kojeg vjernici jako vole i utječu mu se u raznim potrebama. „Prepoznajemo sv. Antuna kao čudotvorca i osobito mu se molimo kad nešto izgubimo. Nemojmo biti lijeni nasljedovati ga. Svi smo mi nešto izgubili, ne samo materijalno nego i od duhovnoga. Zato se saberimo da bismo mogli sudjelovati u gozbi ljubavi i sjedinjenja s Gospodinom“, istaknuo je.
„Sviđa mi se što braći predaješ teologiju, samo ako studirajući ne gasiš duh molitve, kako i stoji u našem Pravilu, piše sv. Franjo sv. Antunu. Molimo svaki dan da ne ugasnemo“, poručio je biskup.

Fra Petar je na kraju, uime upravitelja samostana fra Ilije Stipića, zahvalio svima na dolasku i sudjelovanju te ohrabrio okupljene da uvijek Bogu zahvaljuju za goste koji im dolaze.

Nakon mise, uslijedila je procesija kroz mjesto s drvenim kipom sv. Antuna, koji se inače nalazi na pobočnom oltaru u samostanskoj crkvi i djelo je korčulanskog kipara Marina Radice iz 1901. godine.

Biskup je blagoslovio djecu koja su se nakon procesije okupila oko euharistijskog stola te cvijeće koje su vjernici ponijeli svojim domovima.
Pjevanje je, tijekom euharistijskog slavlja i procesije, predvodio mješoviti župni zbor.