Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca

Marija Bistrica (IKA)

Braća Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i ove su se godine 30. rujna, na blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Jeronima, okupila da zajedno proslave Dan provincije, ovoga puta u Mariji Bistrici.

Posebnost ovogodišnje proslave bila je u tome što se na blagdan sv. Jeronima održalo zahvalno hodočašće prigodom 25. obljetnice proglašenja blaženim Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici.

U prvom dijelu proslave Dana Provincije, braća su suslavila misu koju je predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

U drugom dijelu proslave, koji se zasebno odvijao u dvorani Svetišta, svu prisutnu braću je pozdravio provincijalni ministar fra Miljenko Hontić, koji se kratko osvrnuo na proteklu godinu te posebno predstavio nove kandidate, sjemeništrce i postulante. Događaj su nazočili i generalni asistent Reda franjevaca konventualca za srednju Europu fra Igor Salmič i provincijalni ministar Slovenske Provincije sv. Josipa fra Milan Kos.

Nakon toga je uslijedilo središnji dio programa u kojem je predstavljen novi provincijski Pravilnik o uporabi medija, a koji je u prigodnom izlaganju predstavio glavni urednik Hrvatske katoličke mreže i član komisije koja je pripremila Pravilnik dr. sc. Siniša Kovačić. U svome izlaganju dr. sc. Kovačić istaknuo je važnost prisutnosti u medijima, odgovornosti u korištenju društvenih mreža te nekim izazovima koji su u današnjem vremenu vrlo aktualni. Svoj prisutnoj braći predan je novi Pravilnik o uporabi medija.

Na Dan Provincije, franjevci konventualci se tradicionalno posebno spominju braće koja obilježavaju svoje jubileje, bilo životne, redovničke ili svećeničke. Tako su ove godine tom prigodom spomenuta sva braća koja u 2023. godini slave obljetnice svećeničkog ređenja, svečanih ili jednostavnih zavjeta te jubilarne rođendane. Provincijalni ministar fra Miljenko je braći slavljenicima čestitao i uručio prigodne poklone.

Proslava Dana Provincije završila je večerom u bratskom druženju i zajedništvu.