Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena Katehetska nedjelja u Gospićko-senjskoj biskupiji

Gospić (IKA/TU)

Vjeroučitelji i vjeroučenici Gospićko-senjske biskupije proslavili su u nedjelju 24. rujna zajedno sa župnicima i župljanima njihovih župa Katehetsku nedjelju, a na kraju misnog slavlja kojeg su animirali sami vjeroučenici blagoslovljene su im školske torbe i udžbenici.

Katehetska nedjelja se održava 25. nedjelju kroz godinu, a cijelu misu animiraju vjeroučenici. Osim što u ponekim župama donose svoje školske torbe i udžbenike na blagoslov, sudjeluju pjevajući i svirajući, kratkim igrokazima i čitanjima molitve vjernika. Osim uključenosti vjeroučenika u proslavu ovog posebnog dana, župnici zajedno sa svojim kapelanima, pozivali su na ispovijed i ispovijedali djecu i mlade cijeli tjedan prije Katehetske nedjelje.

Posebnosti nekih župa su podjele zahvalnica  vjeroučenicima. Tako su u župi Senj, na kraju svete mise podijeljene zahvalnice vjeroučenicima koji su prošlu godinu pohađali niže razrede osnovne škole (od 1. do 4. razreda). Posebno su nagrađeni oni koji su svaku nedjelju aktivno sudjelovali na misnim slavljima, ministranti i mali čitači. Župnik preč. Richard Pavlić je pozvao sve prisutne, a posebno one najmanje da pozovu i potaknu svoje prijatelje, koji nisu redoviti, da i oni redovitije krenu na svetu misu. U župi Navještenja BDM u Gospiću, molitvu vjernika pročitali su ravnatelj Osnovne škole dr. Jure Turića Ivica Radošević, ravnateljica Strukovne škole Gospić Barbara Tomljenović Jurković i ravnatelj Gimnazije Gospić Josip Štampar, pokazujući primjerom svojim vjeroučenicima kako su i oni uključeni u život župne zajednice. U prepunoj otočkoj župnoj crkvi, nije bilo mjesta za sjesti, jer su vjeroučenici, zajedno sa roditeljima i učiteljima došli na misu proslave Katehetske nedjelje i sa sobom ponijeli svoje školske torbe na blagoslov. I u drugim župama Gospićko-senjske biskupije slavila se Katehetske nedjelja, molitvom za sve vjeroučenike i vjeroučitelje, te sve one koji su uključeni u odgojno-obrazovni sustav.