Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena peta obljetnica posvete kapele Majke Triput Divne

Ivanovci (IKA/TU)

U povodu proslave pete obljetnice posvete kapele Majke Triput Divne, Kraljice i Pobjednice Schönstattske, u subotu 16. rujna 2023., u Ivanovcima, filijali župe Harkanovci, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predslavio je svečanu euharistiju i blagoslovio novopostavljeni križni put.

Misu je suslavio voditelj Schönstattskog pokreta u Hrvatskoj o. Christophom Horn, predsjednik Hrvatske schönstattske obitelji preč. Tomislav Ćorluka, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Nikola Klemen, domaći župnik vlč. Robert Almaši te još 15 svećenika.

Na proslavi obljetnice i blagoslovu križnog puta okupilo se oko tisuću vjernika iz svih krajeva Hrvatske, Dubrovnika, Korčule, Zadra, Šibenika, Splita, Rijeke, Zagreba, Međimurja, kao i iz susjedne Bosne i Hercegovine, Mađarske, Vojvodine i Poljske. Slavlju je, među ostalima, nazočio i valpovački gradonačelnik Valpova Matko Šutalo, načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić te načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković. Više od 800 Gospinih slika predstavljalo je vjernike koji Gospu Hodočasnicu redovito primaju u svoje domove.

Marijino povjerenje i odlučnost

Nadbiskup Hranić homiliju je počeo riječima proroka Ezekiela: „Sklopit ću s njima Savez mira; bit će to Savez vječan s njima. I postavit ću Svetište svoje zauvijek među njih. Moj će Šator biti među njima, i ja ću biti Bog njihov, a oni narod moj.“

Rekavši da se na petu obljetnicu posvete ove kapele Gospe Triput Divne podsjećaju da je ta građevina sazdana Nebeskoj majci na čast i da je posvetom uistinu postala Hram njezina Sina, raspetog i uskrslog Gospodina te njezina svojina, dodao je da su pomazanjem oltara i zidova kapele svetim uljem, crkva i oltar postali izuzeti „od bilo kakve uporabe i rezervirani samo za Isusa Krista i njegovu Majku Mariju, za obnovu Božjeg Saveza s nama ljudima u slavlju Euharistije i za obnovu našeg saveza s Triput Divnom Djevicom Marijom“.

Govoreći o Marijinu činu vjere i vjerničkog predanja te poniznog služenja, nadbiskup je rekao da „tipičan križ Schönstattske obitelji prikazuje Isusa raspetog na križu i pod križem njegovu Majku Mariju. I taj trenutak Isusovog umiranja na križu protkan je Marijinim povjerenjem i odlučnošću poniznog prihvaćanja Božje volje.“

„Ona i u tim trenucima vjeruje Bogu i svome Sinu. Tako da i sada pod križem prihvaća riječ svoga sina Isusa koji joj – s križa – kao svojoj Majci povjerava apostola Ivana i svakoga od nas, čitavu Crkvu“, dodao je.

Marija je otklon od svijeta

„Naše okupljanje i spomen pete obljetnice posvete ove crkve te blagoslov novopostavljenoga križnoga puta i uređenoga perivoja ovoga svetišta potiču nas na naše sjedinjenje s Marijom i na naše suobličenje s njome u činu njezine vjere i nepokolebljivog povjerenja u Boga“, nastavio je mons. Hranić.

Istaknuo je da „Bog nije svoga Sina oslobodio od patnje, a ni nju koju je izabrao prije postanka svijeta. I kao što su patnja i križ te smrt dio Isusova i Marijina te našega života, tako i nas poziva na osobno vjerničko sjedinjenje s Isusom Kristom i s njegovom – pod križem – majkom Marijom.“

Đakovačko-osječki nadbiskup podsjetio je zatim da je i Isus, koji je bio ponižen, raspet i odbačen – iz groba uskrišen i sjedi s desne Boga Oca – „što je temelj naše istinske postojanosti i snage, svjetlo i u najgušćoj tami“.

„Od Blažene Djevice Marije mi kao Crkva učimo kako se čuva Božji zakon, čisto srce, kako se njeguje poniznost i kako se vlastiti život pretvara u duhovno bogoslužje – milo Bogu te kako mi postajemo oruđe u Božjim rukama, kojim se Bog koristi da bi nastavio ispisivati povijest spasenja ovoga svijeta“, istaknuo je predslavitelj.

Ustvrdio je da današnji svijet i društvo pozivaju na sebičnost, zatvorenost pred Bogom i ljudima, uživanje i ugađanje svojim sebičnim i niskim požudama i strastima. No, upravo Marija predstavlja otklon od takvoga svijeta i uvodi u Isusovu logiku ljubavi. „Uči nas velikodušnom darivanju sebe samoga, što uključuje žrtvu, umiranje sebi donoseći život i radost uskrsne preobrazbe. Zato smo ovdje, u Marijinoj školi, u njezinu Svetištu i u obnovi Saveza s njom, u molitvi i vapaju da nam pomogne da i naš život postane zajedništvo s Kristom.“

Prije završnog blagoslova, uslijedio je blagoslov križnog puta, a nakon svečanog euharistijskog slavlja, pobožnost križnog puta koju je vodio o. Horn. Križni put s temom Križ kao Očev dar, napisao je sam o. Christoph. Nakon molitve zahvalio je svim vjernicima koji su se ugradili u izradu križnog puta s riječima. „Osjećao sam intenzivnu molitvu, jedno predivno iskustvo, zajedništvo, ljubav i radost. Uvijek tako treba čuvati duh molitve i žive vjere jer sve je to izraz naše pobožnosti prema Triput Divnoj“, poručio je. Vjernici su u nastavku programa sudjelovali u slavlju saveza i euharistijskom klanjanju, koje je također vodio o. Christoph. Cjelodnevni program animirali su župni zborovi iz Valpova i Josipovca.

Slavlju je prethodio trodnevni program od 13. do 15. rujna koji je vodio o. Horn.