Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena župna svetkovina Dobroga Pastira u Brestju

Zagreb (IKA)

Župna zajednica Dobroga Pastira u istočnozagrebačkom naselju Brestje svečano je na Nedjelju Dobroga Pastira, 8. svibnja proslavila svoju župnu svetkovinu.

Svečano euharistijsko slavlje, kojem je prethodila procesija s kipom Dobroga Pastira, od križa krajputaša u Starom Brestju do župne crkve Dobroga Pastira, predvodio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s mjesnim župnikom Zlatkom Pavetićem, bivšim dugogodišnjim župnikom Brankom Picekom te pastoralnim suradnikom Karlom Šimekom.

Pozdravljajući biskupa Mrzljaka, koncelebrante, bogoslove, okupljene hodočasnike i župljane, osobito ovogodišnje krizmanike, župnik Pavetić podsjetio je da će uskoro biti „vrhunac župe“ (utemeljene 1977.) kad će župa prva put doživjeti radost mlade mise, koju će slaviti mladomisnik Mate Cikoja, pozvavši na molitvu za duhovna zvanja.

U propovijedi je biskup Mrzljak podsjetio da se „od Uskrsa do Duhova slušaju biblijski odlomci koji govore o početcima naše vjere“. Pozvao je okupljene vjernike da učvršćuju svoju vjeru živeći po Božjim riječima i prihvaćajući ono što Bog govori. Pritom je istaknuo da vjera mora rasti i biti čvrsta uza sve protivštine na koje čovjek nailazi. Isus obećava apostolima poslati svoga Duha koji će ih upućivati u svu istinu i pomagati u rastu vjere, ali čovjek mora biti otvoren Duhu Svetom te prihvatiti Božju riječ koja mu je upućena.

„Kad god govorimo o kršćanskoj vjeri, kad god slušamo Isusa Dobroga Pastira mi napredujemo, idemo naprijed… Čovjek mora postati svjestan da ide naprijed onda kada slijedi Dobroga Pastira koji voli svoje stado, koji daje život za nas… To ćemo u danima do Duhova ‘osluškivati’ promatrajući događaje u prvoj Crkvi kad je bilo i vjere i nevjere…“

„Ta sudbina vjere u Isusa Uskrsnuloga prati nas neprestano – kroz svih 20 stoljeća povijesti kršćanstva. Uvijek će se naći skupine ljudi koji će čvrsto vjerovati (možda će ponekad posumnjati), nekima će biti svejedno, a neki će biti jako protiv kao u vrijeme komunizma“, napomenuo je biskup.

Često se može čuti kad se govori o Crkvi, da nema što govoriti ovom društvu. „Živimo u našem hrvatskom narodu i želimo da vrijednosti u koje vjerujemo prožmu društvo jer je to nešto najbolje za pojedinca i zajednicu“, ustvrdio je propovjednik.

To nailazi na protivštine kao u prva kršćanska vremena u kojima su prvi kršćani dali živote za svjedočanstvo, a to svjedočanstvo je „čvrsto zacementirano“ i prenosi se iz generacije u generaciju do danas.

„Mi danas vjerujemo na temelju svjedoka, vjerujemo Dobrom Pastiru koji nas vodi, pokazuje nam put i koji je rekao da dolazi k nama da imamo život, ne samo vremeniti, nego sigurno putujemo prema glavnom cilju kojeg je Isus postigao preko smrti. To je vjera u Isusa Dobroga Pastira koji je s nama, koji nas poučava i vodi. Zato je važno da se naša vjera neprestano učvršćuje i raste, da pronalazimo uvijek nove razloge za svoju vjeru što je posebno potrebno mladim ljudima čija će vjera često prolaziti iskušenje… Neka nedjelja Dobroga Pastira bude poticaj da idemo za Isusom kroz cijeli život“, poručio je, uz ostalo, mons. Mrzljak.

Pjevanje je predvodio mješoviti župni zbor pod ravnanjem Saše Zebeca.

Nakon euharistije župno zajedništvo nastavljeno je druženjem i zakuskom ispred crkve, a glazbeni okvir dao je Puhački orkestar DVD-a Kašina.

Proslava Nedjelje Dobroga Pastira zaključena je euharistijom koju je navečer predslavio duhovnik u Bogosloviji Ivan Grbešić.

Proslavi župnoga zaštitnika prethodila je trodnevna duhovna priprava, a misna slavlja predvodili su prošlogodišnji mladomisnici: u četvrtak 5. svibnja župni vikar u Župi sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji Višeslav Foretić, u petak 6. svibnja župni vikar u Župi Blažene Djevice Marije Žalosne u zagrebačkom Španskom te u subotu 7. svibnja župni vikar u Župi sv. Ivana Pavla II. u zagrebačkom Jelkovcu i Župi sv. Ivana Krstitelja u Ivanjoj Reki Matija Slišković.