Budi dio naše mreže
Izbornik

Radi obnove zatvorena crkva u Remetama

Zagreb (IKA)

Nakon prigodnog molitvenog programa s nedjelje 16. na ponedjeljak 17. siječnja 2022. župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkim Remetama zatvorena je radi obnove zbog oštećenja u potresima.

Kako je rekao za Hrvatski katolički radio rekao župnik o. Antonio Mario Čirko, crkva će radi početka konstruktivne obnove remetskoga Svetišta i samostana, teško oštećenih u potresima 22. ožujka i 29. prosinca 2020., biti zatvorena do daljnjega.

Zatvaranju je prethodio molitveni program koji je započeo u nedjelju večernjom misom, a nastavio se cjelonoćnim klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu. Potom je u ponedjeljak ujutro slavljena misa zornica nakon koje je crkva zatvorena.

Posljednju misu u crkvi prije obnove predslavio je o. Čirko. U homiliji je podsjetio da je remetska crkva tijekom povijesti „Božjom providnosti, postala mjesto mnogih milosti i ozdravljenja pod okriljem i zagovorom Gospe Remetske – Zagovornice Hrvatske“. „Ovo nije kraj, nego početak novih milosti“, dodao je.

Kao što sve prolazi, osim Boga koji jedini ostaje, tako će proći i vrijeme obnove, istaknuo je. Do tada, bogoslužja će se u Remetama slaviti u za to uređenom šatoru uz crkvu.

„U Starom zavjetu šator je bio mjesto gdje je Bog živio sa svojim izabranim židovskim narodom na putu kroz Sinajsku pustinju. U Knjizi Izlaska čitamo: ‚Mojsije uze Šator i razape ga izvan tabora, daleko od tabora. I nazva ga Šator sastanka. Tko bi se god htio obratiti Gospodinu, pošao bi k Šatoru sastanka, koji se nalazio izvan tabora.‘ Braćo i sestre, tako će odsad Isus prebivati u šatoru u ovomu drevnom, milosnom mjestu“, naglasio je župnik.

„Neka taj šator sastanka bude mjesto hodočašća, neka to mjesto postane mjesto našeg obraćenja Isusu, mjesto duhovnih ozdravljenja i mnogih i milosti, neka to postane mjesto duhovne obnove. Građevine mogu nestati, mogu biti oštećene, ali Bog ostaje ondje i gradi gdje je otvoreno i predano srce“, poručio je o. Čirko.

Na kraju mise je ogoljen oltar, predslavitelj je ponio Presveto, a svećenici i poslužitelji svijeće, križ, misal, oltarnik i cvijeće te su uz popijevku „K suncu prosi vsaka roža“ izašli za vjernicima kroz glavna vrata koja je sakristan potom zaključao.

Na vanjskom prostoru južno od crkve uređeni su i vanjska sakristija, ispovjedaonica i križni put. Na uređenom bogoslužnom prostoru u redovnim okolnostima može se okupiti nekoliko tisuća, a poštujući protuepidemijske mjere oko 1500 vjernika.

Foto: Facebook // vanjski bogoslužni prostor u Svetištu Majke Božje Remetske