Budi dio naše mreže
Izbornik

Reakcija Crkve u Sloveniji: Zakon o medijima gazi temelje demokracije, ograničava vjerske slobode

Ljubljana (IKA)

Koordinacija katoličkih medija pri Slovenskoj biskupskoj konferenciji smatra da je prijedlog Zakona o medijima, koji je u javnoj raspravi u Sloveniji bio do srijede 31. siječnja, protivan Ustavu i međunarodnim ugovorima jer ograničava zajamčene slobode – Vlada time ograničava uređivačku autonomiju, gospodarsku inicijativu i vjerske slobode, ocijenili su na konferenciji za novinare održanoj iz Koordinacije katoličkih medija u ponedjeljak 29. siječnja u Ljubljani.

Na konferenciji za medije govorili su: predsjednik Koordinacije katoličkih medija pri Slovenskoj biskupskoj konferenciji ljubljanski pomoćni biskup Anton Jamnik, tiskovni predsjednik Slovenske biskupske konferencije Gabriel Kavčič, ravnatelj Družine Tone Rode, glavni urednik Radija Ognjišče Tadej Sadar te član koordinacije Martin Nahtigal. Uvjereni su da se prijedlogom zakona ograničava sloboda izražavanja i nedopustivo proširuje nadzor nad izražavanjem različitih stajališta u svim javnim medijima u državi izvan ustavnoga okvira.

Kao posebno problematičan ističu članak koji regulira oglašavanje, a zadire u vjersku slobodu onemogućavanjem oglašavanja vjerskih zajednica u javnim medijima, a to se oglašavanje u zakonu naziva „vjerska propaganda“. Sam pojam ‚vjerska propaganda’, koji se ne može naći u europskom sustavu u poredbeno-pravnom smislu definiranom prijedlogom zakona, mora biti zamijenjen pojmom koji nije proizvod pogrešnih ideoloških pretpostavki“, rečeno je na konferenciji za medije.

Na tu odredbu članka osvrnuo se i predsjednik Slovenske biskupske konferencije novomeški biskup Andrej Saje koji je rekao: „Katolička Crkva smatra da bi bilo razumno i općenito korisno da novo slovensko medijsko zakonodavstvo slijedi europske smjernice u pogledu ograničenja svih ciljanih osjetljivih reklama koje mogu iskorištavati ranjivost ljudi, koje mogu uzrokovati manipulacije velikih razmjera, umjesto opće zabrane svih informacija o vjerskim zajednicama.“

Biskup Jamnik, pak, smatra da se prijedlogom zakona krše temeljna ljudska prava, ne poštuju vjerske slobode i pluralnost koji su temelji demokracije. „U pozadini je mentalitet koji se ne govori o razdvajanju Crkve i društva, nego o uklanjanju svega što je vjersko u društvu. To je protivno demokratskom društvu, pluralizmu i ljudskim pravima“, rekao je biskup Jamnik.

Iz slovenske Koordinacije katoličkih medija također su upozorili na članak 73. prijedloga zakona o medijima kojim se ograničava pravo na kratko radijsko izvješćivanje o vjerskim obredima u informativnim programima. Glavni urednik Radija Ognjišče Sadar upozorio je da predlagatelj takvim odredbama otvara Pandorinu kutiju polarizacije društva.

Koordinacija ističe kako je ključno održati medijski pluralizam, slobodu izražavanja i jednak pristup medijskim platformama za sve društvene skupine. Svaki oblik cenzure ili ograničavanja slobode izražavanja i vjerskih sloboda protivan je demokratskim načelima i zahtijeva dopunu prijedloga od strane predlagatelja.