Budi dio naše mreže
Izbornik

Redovničke zajednice upozorile da je u Austriji u 2022. nestalo 11 613 djece izbjeglica

Beč (IKA)

„Platforma protiv izrabljivanja i trgovine ljudima“ austrijskih redovničkih zajednica upozorila je da je u 2022. godini u Austriji registrirano 13 276 maloljetnih izbjeglica bez pratnje odraslih, od kojih je 11 613 netragom nestalo, objavio je u ponedjeljak 26. lipnja Kathpress.

Prema navodima Platforme, u Austriji se svakodnevno događaju zlostavljanja i izrabljivanje djece, a zaštita djece tema je koju mnogi zanemaruju. To su rezultati simpozija koji su 20. lipnja organizirale austrijske redovničke zajednice. Suorganizatori su bili Caritas i udruga „Jugend Eine Welt“ („Mladi jednog svijeta“).

„Nepojmljiva je činjenica da toliko djece i mladih bez pratnje odraslih naprosto nestane“, poručili su organizatori, koji predmnijevaju da su mnoga djeca otputovala rodbini u druge države.

Međutim, činjenica je da se o sudbinama te djece ništa ne zna. Sudionici simpozija upozorili su da te okolnosti idu na ruku svodnicima, trgovcima droge, prosjačkim klanovima, izrabljivačima i razbojničkim skupinama.

Austrija je kao tranzitna i odredišna zemlja poprište teških povreda ljudskih prava, posebice kad je riječ o trgovini djecom, izjavila je Astrid Winkler, predstavnica ECTPAT-a Austrija, međunarodne radne skupine za zaštitu prava djece od seksualnog izrabljivanja.

Roditelji ili skrbnici često „prodaju“ maloljetnike i izrabljuju ih na različite načine. Djecu se prisiljava na prostituciju, pornografiju, prosjačenje, sitni kriminal poput krađa ili trgovine drogom, rekla je Winkler.

UNICEF procjenjuje da trgovci ljudima godišnje otimaju oko 1.2 milijuna djece i mladih.

Prema riječima Astrid Winkler, većina djevojčica u pubertetskoj dobi pogođenih tom sudbinom biva seksualno izrabljivana. Trgovci ljudima često su pripadnici zločinačkih organizacija, ali moguće je da u trgovini ljudima sudjeluju i prijatelji ili članovi obitelji žrtava. Pojasnila je da se mnoga djeca u pravilu ne predstavljaju kao žrtve trgovine djecom, jer se ni ne smatraju žrtvama. Posebice je teško dobiti informacije od djece koja su seksualno zlostavljana, silovana i izrabljivana.

Maloljetni tražitelji azila bez pratnje u Austriji uglavnom dolaze iz Afganistana, Sirije, Iraka i Somalije, izvijestila je Lisa Wolfsegger iz udruge „Asylkoordination Österreich“ („Austrijska koordinacija azila“). Neki od njih izgubili su roditelje tijekom bijega, ali mnogi su sami morali krenuti na put.

„Oni su posebno ranjivi glede izrabljivanja, zlostavljanja i nasilja i izloženi su povećanom riziku smrti u bijegu“, rekla je.

U Austriji su trenutno mladi između 14 i 18 godina bez pratnje odraslih uglavnom prepušteni samima sebi, tvrdi Wolfsegger. U pravilu ih nitko ne prati pri ispitivanju na policiji, pri odluci hoće li podnijeti zahtjev za azil ili kod medicinskih pretraga. Osigurana im je samo skrb u državnim ustanovama za temeljno zbrinjavanje, međutim, te su ustanove namijenjene odraslima i nisu prikladne za djecu.

Sabine Kallauch iz KAVOD-a, udruge koja nudi pomoć žrtvama seksualnog izrabljivanja, izvijestila je na skupu o djelovanju muškaraca, takozvanih „Loverboys“; koji djevojčice navode na prostituciju.

Direktor udruge „Mladi jednog svijeta“ Reinhard Heiserer podsjetio je na rašireno izrabljivanje djece u mnogim dijelovima svijeta, što predstavlja jasno kršenje ljudskih prava i teško zanemarivanje prava djece.

U Austriji, upozorili su sudionici, postoji čitav niz problema kad je riječ o zaštiti djece. Jedan od najvećih je što u Austriji na razini države ne postoji jedinstveni zakon o zaštiti djece, umjesto toga postoji niz zakona kojima se reguliraju različita područja zaštite djece, ali koji ne predstavljaju jedinstvenu pravnu podlogu. Osim toga, vidljivi su nedostatci u koordinaciji među različitim nadležnim institucijama. Osim toga, Austrija ne raspolaže jedinstvenom bazom podataka o slučajevima zlostavljanja djece.